Kultur

Står fast på å rive Y-blokka: – Dette er skammelig av den norske stat, sier motstanderne

Motstanderne mot å rive Y-blokka er sjokkerte over departementet som står på sitt, og mener de oppfører seg maktarrogant.

Konklusjonen kom ikke så uventet, så jeg er ikke så sjokkert over den. Det som er sjokkerende, er å se hvor mye makt staten er villig til å bruke i en sånn sak, sier Gisle Løkken på vegne av Norske arkitekters landsforbund (NAL).

NAL er en av organisasjonene som ba Kommunal- og moderniseringsdepartementet gå en ny runde med Y-blokka før jul. Torsdag kom svaret: Departementet har fortsatt ingen planer om å omgjøre rivningsvedtaket.

Vi er selvsagt skuffet og opprørt, men ikke så overrasket. Det er jo dette de vil! Vi har nå lagt planer for konkrete, nye aksjoner, sier Hanne Sophie Claussen, som tidligere har antydet bruk av sivil ulydighet. Hun snakker på vegne av Støtteaksjon for å bevare Y-blokka. Som Løkken syns hun dette er maktarrogant oppførsel av myndighetene.

Les også: Kampen for Y-blokka: Aksjonistene vurderer sivil ulydighet mot rivingen

Opprørt og skuffet

«Vedtaket om å rive Y-blokken blir ikke omgjort. Departementets konklusjon er at tillatelsen ikke er i strid med internasjonale konvensjoner», skriver Kommunaldepartementet i en pressemelding Dagsavisen har mottatt. Dermed står vedtaket om å rive Y-blokka fast. Løkken fra NAL er skuffet, og opprørt:

Staten har her kjørt en prosess som er maktarrogant, og som ingen kan klage på, sier han til Dagsavisen.

De har brukt denne siste runden til å argumentere for at de har hatt rett hele tiden. Dette er arrogant lovanvendelse. Dette er skammelig av den norske stat. Vi snakker om å rive et fredet kulturminne her. Vi mener Y-blokka var fredet i henhold til prosessen som var før 22. juli 2011. At departementet mener noe annet er en teknikalitet som ikke burde vært hevdet i saken. Dette er en sak med både nasjonale og internasjonale dimensjoner, sier han, og legger til:

Departementet mener vedtaket er lovlig ifølge reguleringsplanen. Men vi er dypt uenig i saksframstillingen, og bestrider grunnlaget for reguleringsplanen, sier Løken, som kommer til å ta saken videre for en vurdering hos Sivilombudsmannen, sammen med Støtteaksjon for å bevare Y-blokka, Oslo arkitektforening og Fortidsminneforeningen, via Lynx advokatfirma.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Ikke medhold

Onsdag hadde motstanderne møte der de la planer for hva de gjør nå som departementet står på sitt. Sivilombudsmannen er en vei å gå, men Claussen fra Støttegruppa for å bevare Y-blokka sier at de også er en folkebevegelse, som vil reagere på sin måte.

Vi har planer, som vi vil iverksette om kort tid, sier hun til Dagsavisen, og vil ennå ikke røpe hvilken form aksjonen vil ta, eller når den skal skje.

Vi følger det som skjer tett, og vil aksjonere ut fra det. Men vil gjøre det sånn at det ikke får alvorlige konsekvenser for aksjonistene, sier Claussen.

Får ikke medhold

Bakgrunnen for vedtaket er at Oslo kommune 5. juli 2019 innvilget rammetillatelse for riving av Y-blokka, mens  Fylkesmannen i Oslo og Viken opprettholdt tillatelsen 11. november. «Fortidsminneforeningen, Oslo Arkitektforening og Norske Arkitekters Landsforbund ba departementet om å omgjøre Fylkesmannens vedtak», skriver departemementet i pressemeldingen. «Klagerne mener at riving av Y-blokken er i strid med blant annet artikkel 15 i FN-konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK), som skal ivareta retten for den enkelte til å delta i det kulturelle liv».

Men nå viser det seg at klagerne ikke får medhold. Departemementet mener disse konvensjonene ikke inebærer en plikt til å bevare Y-blokka. Departementet har også vurdert andre konvensjoner, deriblant Europarådets konvensjon om vern av Europas faste kulturminner (Granada-konvensjonen), heter det, og det blir understreket at Y-blokkas kunstverk skal tas vare på i det nye bygget.

Les også: Sp: Forstår følelsene for Y-blokka, vil likevel rive den

Mer fra Dagsavisen