Til helgen er det igjen barnefestival i Tøyenparken. FOTO: NTB SCANPIX

Spør byråd om reklame

Aps varaordfører Libe Rieber-Mohn ber byrådet om retningslinjer for reklame.

Søndag skal varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) på barnefestivalen Miniøya, som representant for Oslo kommune. I Dagsavisen i går ble Miniøya kritisert for å slippe til sponsorer på festivalprogrammet og festivalområdet. Kritikken kom fra Landsrådet for Norske Barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU) og Fremtiden i Våre Hender, som mener Miniøya bidrar til økt kommersielt press mot barn.

 

Mot kjøpepress

Arbeiderpartiet har programfestet at partiet «vil forhindre at barn blir utsatt for unødvendig kjøpepress». Men Rieber-Mohn er ikke bekymret for kommersielt press mot barn under Miniøya.

- Miniøya er et fantastisk tilbud for barn og unge i denne byen. Både idretts- og kulturarrangementer for barn trenger sponsorer, sånn er det blitt. Men min opplevelse er at Miniøya er sitt ansvar bevisst, sier Rieber-Mohn.

Miniøya arrangeres i Tøyenparken, hvor festivalen bruker både Tøyenbadet og Tøyenparken før og under festivalen. LNU og FIVH etterlyste begrensninger fra Oslo kommune for annonsører som får tilgang til kommunens friarealer.

- Jeg vil nå be byrådet redegjøre for hvilke retningslinjer de har for å la kommersielle annonsører slippe til i offentlige arealer, på slike arrangementer generelt, sier Libe Rieber-Mohn.

 

Partnere med innhold

Miniøya har i år nærmere 30 samarbeidspartnere, leverandører og mediepartnere. Blant annet har matvarekjeden ICA et telt med smaksprøver, Dyreparken i Kristiansand har en egen scene, og IKEA er med på å utforme festivalområdet. LNU og FiVH har kritisert Miniøya for å la sponsorer delta med innhold på festivalen.

- Det kan være problematisk, men det er vanskelig å si på forhånd. Jeg ser ingen grunn til å gå ut med kritikk mot Miniøya. Det er viktig å ikke drive utilbørlig påvirkning mot barn, og dette er en generell diskusjon som er viktig å ta. At Miniøya skulle være verre enn andre, har jeg ikke sett noen dokumentasjon på, fastslår Rieber-Mohn.

pedersen@dagsavisen.no