Kultur

Spiller Bowie på norsk scene

Musikalen «Lazarus» var noe av det siste David Bowie rakk å fullføre. Nå er den blant vårens storsatsinger på Det Norske Teatret.

Det Norske Teatret blir dermed det første i Norden som setter opp David Bowies svanesang, musikalen «Lazarus».

– Dette er musikkteater som kler Det Norske Teatret, sier teatersjef Erik Ulfsby.

«Lazarus» har premiere på Det Norske Teatrets hovedscene 11. mai, og er blant nyhetene teatret presenterer i dag på sin fremlegging av vårsesongen.

Les også: David Bowie - best til det siste

Bowie i hovedrollen

David Bowie skrev flere nye låter til «Lazarus»-musikalen, og omarrangerte et utvalg låter fra sin katalog, helt tilbake til tidlig 1970-tall. Librettoen er skrevet av Bowie sammen med den irske dramatikeren Enda Walsh. Historien går videre på boka og filmen «The Man Who Fell To Earth» (1975), regissert av Nicolas Roeg, den britiske filmskaperen som døde i helgen, 90 år gammel. I filmen spilte Bowie hovedrollen som utenomjordisk skapning fanget på jorden. Hovedpersonen i musikalen er blitt tolket som David Bowies alter ego.

Hvem som skal spille hovedrollen på Det Norske Teatret, er ennå ikke fastsatt. Regien er ved Anders T. Andersen, som har bak seg en rekke teatersuksesser, blant annet «Verdiløse menn», basert på Joachim Nielsens musikk.

Teatersjef Erik Ulfsby setter «Lazarus» i sammenheng med andre musikaloppsetninger som Det Norske Teatret har markert seg med tidligere.

– «Lazarus» er i estetisk slekt med materiale som Berthold Brecht og Kurt Weill, og Tom Waits-musikalene vi tidligere har hatt stor suksess med. Ekspressivt, musikalsk avansert og med et stort visuelt potensiale, sier Ulfsbu.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Døde av kreft

Da produksjonen startet på «Lazarus» november 2014, var David Bowie nylig blitt diagnostisert med kreft. Forestillingens produsent var blant de svært få som ble orientert om Bowies sykdom. Arbeidet med «Lazarus» foregikk i hemmelighet fram mot premieren i november 2015, kort tid før utgivelsen av det som ble David Bowies siste album, «Blackstar». Bowie var tilstede på premieren 7. desember 2015 på New York Theatre Workshop. Dette ble siste gangen David Bowie viste seg offentlig. «Blackstar» ble utgitt 8. januar 2016. Bowie døde 10. januar 2016.

Les også: David Bowie er død - holdt sykdommen hemmelig

Hittil har «Lazarus» blitt satt opp i New York, London, Bremen, Düsseldorf, Wien og Hamburg. Ytterligere fem oppsetninger er planlagt i Tyskland og Nederland.

«Lazarus» spilles nå på Hamburg Schauspielerhaus, der det hadde premiere forrige lørdag.

– «Lazarus»-forestillingen i Hamburg var flott på mange vis. Den er regissert av Falk Richter, en av Tysklands mest interessante regissører. Spektakulær og rett fram. Men vi skal lage vår egen versjon, og har som alltid ambisjoner om å løfte slikt materiale enda noen hakk. Det pleier vi å klare, mener Erik Ulfsby.

Heidi Gjermundsen Broch, Joachim Rafaelsen, Hans Rønningen og Lasse Kolsrud er blant skuespillerne som er med på scenen i Det Norske Teatrets «Lazarus». Sangene fremføres på originalspråket. En plateinnspilling av musikken fra «Lazarus» ble gjort med ensemblet fra New York-oppsetningen dagen etter David Bowies død.

Les også: David Bowie - best til det siste

Mer fra Dagsavisen