Robin Williams er død, 63 år gammel. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Sørger over Williams' død

Hele verden minnes den amerikanske komikeren og skuespilleren Robin Williams (63), som trolig tok sitt eget liv mandag. – Han forlot oss for tidlig, sier skuespiller Mel Gibson.

Den Oscar-vinnende skuespilleren er kjent for roller som alt fra en transvestitt-far i «Mrs. Doubtfire» til inspirerende lærer i «Dagen er din».

Williams ble funnet død hjemme i Tiburon, nord for San Francisco, opplyser sheriffen i Marin County i California. Politiet tror han tok sitt eget liv, men understreker at den endelige dødsårsaken ikke er fastslått.

– Jeg er fullstendig knust. På vegne av Robins familie ber vi om fred fra omverdenen i vår dype sorg. Når han huskes, er det vårt håp at folk tenker på de utallige øyeblikk av glede og latter han ga til millioner av mennesker, ikke på hans død, heter det i en uttalelse fra skuespillerens enke Susan Schneider.

Obama deler sorgen

President Barack Obama var blant de første til å hylle Williams da nyheten om hans død ble kjent.

– Han fikk oss til å le, og han fikk oss til å gråte. Han delte sjenerøst sitt umåtelig store talent med alle dem som trengte det som mest, fra våre styrker som er stasjonert i utlandet, til de utstøtte på gata, heter det i en uttalelse fra Obama.

Filmskaperen Steven Spielberg omtaler ham som et geni innen komediesjangeren.

– Robin var et tordenvær en av skuespiller, og vår latter utgjorde tordenen som holdt ham gående. Han var en kompis, og jeg kan ikke tro at han nå er borte, sier Spielberg i en uttalelse.

– Han forlot oss altfor tidlig. Han burde blitt her lenger, men sånn er det. Man får ikke en ny sjanse, sier skuespiller Mel Gibson før premieren på filmen Expendables 3 i Los Angeles. Flere skuespillerne tok seg tid til å minnes den folkekjære kollegaen på den røde løperen.

Alkoholiker

Williams slo først gjennom som standupkomiker i San Francisco, før han fikk roller i TV-serier og etter hvert ble en av Hollywoods mest kjente stjerner.

I 1987 spilte Williams hovedrollen i den Oscar-nominerte filmen «Good Morning, Vietnam», men først ti år senere ble han selv belønnet med Oscar for beste birolle i filmen «Den enestående Will Hunting».

Gjennom karrieren sanket Williams i tillegg to Emmy-priser, fire Golden Globe-priser, fem Grammy-priser og to Screen Actors Guild-priser.

Men i privatlivet slet han med narkotika- og alkoholproblemer. Den første alvorlige vekkeren fikk han da vennen John Belushi døde av en kokain-overdose i 1982. Belushis død fikk Williams til å vende ryggen til narkotika, men mange år senere innrømmet han at han var alkoholiker. Senest i forrige måned hadde han et opphold på en avrusningsklinikk i Minnesota.

Hylles av mange

En rekke hollywoodstjerner sørger over Williams' bortgang.

– Vi vil forsøke å fortsette, men det blir ikke like gøy uten deg, skriver skuespilleren Jon Cryer på Twitter, og komikeren og skuespilleren Steve Martin hyller Williams som «en genuin sjel».

– Jeg er knust. Robin var en skjønn og vennlig sjel, skriver skuespilleren Minnie Driver på Twitter. Kollegaen Ben Stiller kaller Williams «sjenerøs og briljant».

– Jeg har aldri kjent en søtere, mer oppvakt og mer omtenksom person enn Robin, skriver skuespilleren John Travolta.

– Det første jeg drømte om da jeg vokste opp, var om å bli slik som Robin Williams i «Skipper'n», skriver musikeren John Mayer.