Kultur

Sondre Lerche spiller konsert fra karantene

I helgen kom Sondre Lerche hjem fra Los Angeles. Nå sitter han i karantene i Oslo. Her deltar han i konsertserien Brakkesyke.

Bilde 1 av 2

– I den merkelige situasjonen vi alle er i, er det en fin ting å kunne sitte og se en konsert, være til stede der musikken skjer, og føle at du er sammen med andre, sier Sondre Lerche.

Onsdag kl. 18 spiller han live hjemmefra i Facebook-konsertserien Brakkesyke 2020.

Lerche er den største artisten hittil i det som startet som en nettdugnad blant venner i slutten av forrige uke. Kjapt kom aktiviteten opp i tre-fire konserter daglig. Brakkesyke 2020 har over 30.000 følgere på Facebook, initiativet har fått ros fra kulturminister Abid Raja, og nå deltar også noen av Norges største artister på Brakkesyke. Onsdag er det konserter med Sondre Lerche og Malin Pettersen, fredag blir det Ida Jenshus live fra Inderøy.

Samleside: Alt du trenger å vite om korona

– Responsen har vært helt vill. Vi hadde ikke sett for oss noe sånt. Jeg hadde trodd vi kanskje ville få 500 følgere, sier Filip Roshauw, initiativtaker for Brakkesyke 2020, gitarist i Oslo-bandet The Switch, og journalist for den prisbelønte jazz-nettavisen Now's The Time.

Dro fra L.A

– Jeg våknet på lørdag i min bungalow i Los Angeles, åpnet PC-en min, og så live-konsert med Håkon Kornstad på Facebook. Da hadde jeg ikke fått med meg hva Brakkesyke var, forteller Sondre Lerche.

Kristine Marie Aasvang spilte hjemmekonsert på Brakkesyke 2020 mandag kveld

Kristine Marie Aasvang spilte hjemmekonsert på Brakkesyke 2020 mandag kveld. Foto: Skjermdump

– Senere samme dag reiste jeg tilbake fra USA, på veien hjem så jeg flere konserter på Brakkesyke, og tenkte: Dette vil jeg være med på når jeg er hjemme i karantene, forteller Sondre Lerche.

– Jeg synes alltid det er gøy å spille, og siden jeg opererer på egen hånd, kan jeg bestemme helt selv.

I januar ga Lerche ut essaysamlingen «Alle sanger handler om deg». I juni kommer Sondre Lerche med nytt album, «Patience». Den første singelen derfra kommer til uka, «You Are Not Who I Thought I Was», og får premiere på Brakkesyke.

– Den må jeg vel spille, ja, så det blir en premiere. Ellers tar jeg imot ønsker, sier Lerche. Han lover også sanger fra plata han lagde sammen med Fantorangen fra NRK Super, til alle med hjemmeværende barn.

Sondre Lerche (til venstre) og Fantorangen. FOTO: EDDA MUSIC

Sondre Lerche har skrevet sanger for NRK Supers Fantorangen. Foto: Edda Music

Lerche har den siste tida jobbet i USA med kommende plate og turne, men koronakrisen fikk ham til å avbryte og vende hjem.

– Det var en følelse av usikkerhet i Los Angeles, og jeg har mer tiltro til norske myndigheter og det norske systemet enn det amerikanske, sier Lerche.

– En del planer har forandret seg. Hadde jeg hatt stor turne i mars-april, som mange av mine kolleger både i USA og Norge, ville situasjonen vært kjempetøff. Jeg har to konsertdatoer satt opp – 4. juni i Los Angeles og 6. juni i New York – så får vi se hvordan det går. Neste uke skulle jeg annonsere en større USA-turne, men vi venter med annonseringen, og håper vi kan gjennomføre, sier Lerche.

– Her i Norge skal jeg gjøre tre konserter med Joni Mitchell-hyllest i mai, jeg håper jo at det fremdeles blir noe av, sier Lerche. Han er også bekreftet til Bergenfest i juni og Øyafestivalen i august, og håper sommeren går som planlagt. Den pålagte to ukers karantenen tar han pent.

– Jeg kan lett gå et par uker i min egen verden, der har jeg et fortrinn, sier Lerche.

– «Patience» har jeg jobbet med helt siden 2014, og de siste to årene har jeg i tillegg konsentrert meg mye om å skrive bok. Nå gjorde jeg meg klar til å komme ut av boblen igjen. Men det blir visst litt utsatt.

Flere sendinger

Samtidig med Brakkesyke har det også kommet flere initiativer for live-sendinger av opptredener, opplesninger m. m, der publikum kan betale artistene via Vipps.

Facebook-gruppa DigitalScenen har over 90.000 medlemmer, som selv kan legge opp konserter, forestillinger foredrag m.m.

En rekke av Oslos klubbaktører, som Blå og Jæger, har gått sammen om streamingtjenesten Oslo Club Cast, som strømmer dj-sett. Seerne har frivillig gitt tilsvarende prisen på en inngangsbillett, forteller initiativtakerne til avisen Kulturplot.

Les også: Frank Znort har spilt hver søndag i 22 år. - Vi fortsetter så lenge vi er på beina

Artister gjør også sendinger på egen hånd. Søndag sendte artisten Inge Bremnes med band sin konsert på Facebook, og fikk inn over 85.000 kroner, skriver Aftenposten.

– Folk trenger å få spille. Arbeidsplassene deres er nedlagt, sier Filip Roshauw i Brakkesyke.

– Vi kan ikke tilby noe økonomisk, men vi ber artistene oppgi Vipps-nummer på skjermen når de spiller, så folk kan gi penger.

– Jeg skjønte raskt at dette kom flere til å gjøre, mediekanaler, spillesteder, større aktører enn oss med mer teknisk kompetanse. Nå virker det som om vi er den offisielle portalen, det har ikke vært noe mål. Men det er et poeng å holde dette i gang mens diskusjonen går om hvilke følger denne situasjonen får for musikklivet på sikt, sier Roshauw.

Les også: Maria Mena: - Jeg synger fra balkongen for å spre litt glede

Mer fra Dagsavisen