Bøker

Solstad langet ut 
mot Aftenposten

Til stor applaus gikk Dag Solstad til angrep på kritikerne av hans siste bok. Særlig Aftenposten fikk gjennomgå, da «Solstad slår tilbake»-turneen nådde Oslo i helgen.

- Jeg lever i en kultur hvor en ærverdig 73-årig romanforfatter - meg - blir møtt med hån og forakt, spott og spe.

Dette konstaterte Dag Solstad, i innledningen til foredraget «På Hamar med slakt», som han har holdt flere steder i landet de siste ukene. Lørdag var han på Litteraturhuset, og holdt sin forelesning i regi av Norsk Forfattersentrum. Til uka skal han holde foredraget også i Trondheim. Flere har sammenlignet dette med Hamsuns historiske foredragsturné i 1891, der han dro landet rundt med kritikk mot samtidas litteratursyn.

Dag Solstads foredrag tar for seg den sprikende mottakelsen av hans siste roman «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896». Den delte kritikerstanden på midten, konstaterte Solstad: I foredraget viste han til 20 anmeldelser i store norske aviser og medier etter utgivelsen i oktober - «sju begeistret, tre gode, to kritiske, fire svært kritiske, fire ren slakt», slik Solstad oppsummerte det. Flere av anmelderne mente boka var slektsgransking, ikke en roman, og brukte uttrykk som «ubegripelig kjedelig» og «300 års kjedsomhet».

I særlig detalj gikk Solstad gjennom anmeldelsen i Aftenposten og dekningen av hans roman utover høsten.

- Vellyst og ondskap tyter ut av hver linje, sa Solstad om Aftenpostens anmeldelsen av boka, og hevdet at anmeldelsen bar preg av «ondskapsfull glede over å bygge opp en skikkelig slakt».

Raseri

I november ble Solstad nominert til Brage-prisen, og fram mot utdelingen av Brage-prisen sa Solstad at Aftenpostens dekning «begynner å ligne på en kampanje».

- Aftenpostens litteraturanmelder gir Brage-juryen offentlig refs. Hun forlanger at hennes mening skal være den eneste og endelige. Hun finner seg ikke i at andre anmeldere har stikk motsatt mening av henne, og vender sitt raseri mot alle som har likt min siste bok, sa Solstad i foredraget.

Han påpekte at anmeldelsen av boken i svenske Expressen, ble gjengitt i Aftenpostens nettutgave under tittelen «Solstads slektsgransking får hard medfart». To dager etter ble samme anmeldelse gjengitt i Aftenpostens papirutgave under tittelen «Solstad får sympati fra svensk hold».

- Slik prøver Aftenposten å oppdra oss i en romankultur der linjen fra Dickens til Nesbø er enerådende. Framtida er ikke lys, konkluderte Solstad.

Kapitalisme

I foredraget trakk Solstad litteraturhistoriske linjer for å understreke sitt poeng om at dagens litteratur og forlagsvirksomhet blir stadig mer markedsstyrt. Han ramset opp et 20-talls navn på sentrale europeiske forfattere fra 1900-tallet, Kafka, Proust, Vesaas, Pessoa, Sandemose, Mykle, Kundera, Bernhard, Stendhal - «for å nevne noen få. Det er listen som danner sin egen målestokk, som man skulle tro man ikke trengte å argumentere for». Som motsats definerte han en linje av underholdningsromaner «fra Dickens til Nesbø - som mine kritikere bruker til å slå meg bevisstløs med før de slakter meg».

- En stakket stund, fra 1890 til 1960, var romanen fristilt fra sin historiske forpliktelse til å underholde. Men jeg hadde ikke regnet med kapitalismen. De siste 50 årene har kapitalismen forandret hele samfunnet, den har foretatt en total språkrevisjon på alle områder av menneskelig virksomhet, også romanen, fastslo Solstad, og viste til at store kulturforlag i Europa og også Norge endrer praksis i jakten på bestselgere.

- Aschehoug, Gyldendal, CappelenDamm konkurrerer med Juritzen om sin internasjonale portefølje. Enten de vil eller ikke. Jeg tror ikke de vil, men de må, sa Solstad. Han anklagde litteraturkritikere i Norge for å drive utviklingen i retning kommersiell underholdningslitteratur.

- Ute i Europa blir forfattere bedt av sine redaktører om å endre stil, skrive kortere, mer fyndig, hvis de skal ha håp om å få utgitt bøker i framtida. Den åpenbart aggressive kritikken mot min bok er en oppfordring, for ikke å si trussel, til norske forlag om å innføre slike tilstander også i det norske litterære liv, mente Solstad.

Etter foredraget fikk Solstad stor applaus fra et ikke helt fullsatt Litteraturhus i Oslo. Solstads foredrag blir publisert i det kommende nummeret av Samtiden, som utgis 22. mai, under tittelen «En svanesang».

Ingen kampanje

- Det er overhodet ingen kampanje fra Aftenposten mot verken Dag Solstad eller mot hans siste roman. Men jeg er fornøyd med at vi har kritikere som våger å lese også etablerte forfattere med kritisk blikk, kommenterer konstituert kulturredaktør i Aftenposten Veslemøy Østrem.

- Jeg synes det er forfriskende at forfattere leser mediene kritisk. Vi har invitert Solstad til å gjengi dette foredraget i våre spalter, noe han har takket nei til, opplyser Østrem.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen