Annonse
Norske Dagny Backer Johnsen spiller i femte sesong av HBO-serien «Vikings».

Snart ser du henne i «Vikings»

Hun har lenge interessert seg for saga-fortellinger. Nå spiller Dagny Backer Johnsen i den sagainspirerte HBO-serien «Vikings».

Annonse
Kultur

 

– Det er en karakter jeg måtte gå i meg selv for å klare å forsvare handlingene til, for å få det til å gå opp for meg selv, sier Dagny Backer Johnsen.

Snart er hun å finne i serien «Vikings» sesong 5, som går på strømmetjenesten HBO. Men hun er ikke den første nordmannen. Tidligere har skuespiller Thorbjørn Harr og André Eriksen fra rapgruppa Warlocks spilt i serien.

«Vikings» ringte

Johnsen var i Lofoten for å spille inn en britisk kortfilm, da hun fikk en telefon med spørsmål om hun ville prøvespille en rolle i den irsk-canadiske serien.

Den bergenske skuespilleren studerer til vanlig teater på Westerdals i Oslo. Året før hadde hun vært på audition for en annen rolle i «Vikings», uten å få den.

– Men denne her er mye kulere, sier hun fornøyd.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hovedrolle i canadisk film

Johnsen vokste opp på Den Nationale Scene i Bergen, der hun hadde sin første rolle i «Hans og Grethe» i 2006, som 12-åring. Siden da har hun vært involvert i flere teater- og filmproduksjoner, blant annet Gråtass-filmene, samt hatt mindre roller i «Pornopung», «Varg Veum – Dødens drabanter», og Paul Tunges «Fountain of Youth» som kom tidligere i år. Etter tre år som bartender, diverse jobbing bak kamera, og auditions, fikk hun til slutt en agent. Derfra gikk det ikke så lenge før hun ble tilbudt roller i flere utenlandske produksjoner.

Nå er Johnsen aktuell som hovedrolle i den canadiske filmen «Violent», som slippes på flere strømmetjenester denne uka.

God sagahumor

Rollen Johnsen spiller i «Vikings» kan hun ennå ikke si så mye om før den kommer på skjermen mot slutten av måneden.

– Men det var et kult team å jobbe med, og det var utrolig gøy å lære meg og trene på de ferdighetene som rollen min skal ha.

Dramaserien har gått siden 2013, og er inspirert av historiske hendelser og sagn om den nordiske vikingen Ragnar Lodbrok, som levde en gang på 700- og 800-tallet. Johnsen er selv svært interessert i de norske og islandske sagaene.

– Jeg synes sagaene både har god humor, samtidig som det er god actionlitteratur. Favoritten er Egils saga om Egil Skallagrimson. Egil var sju år da han drepte en eldre gutt for å ha ertet ham, da de lekte. Da han kom hjem brydde ikke faren Skallagrim seg om dette, og moren var heller stolt og mente han ville bli en god viking. Det er ganske morsomt skrevet, sier Johnsen.

Les også: Humortokt i grov sjø

Stor produksjon

«Vikings» er innspilt i Irland, mens flere bakgrunns- og oversiktsbilder for fjordnaturscener er gjort på Vestlandet.

– Produksjonssettet er jo helt sinnssykt stort. Jeg ble utrolig fascinert av alle dyrene som bor på sett, for eksempel. Og det er mer enn 200 statister. Det var stort å komme dit fra en indiefilm-innspilling i Nord-Norge, forteller Johnsen.

– Der kom de hver morgen og spurte hva du ville ha til frokost og hvordan du ville ha kaffen din. Da føler du deg som en prinsesse, og jeg tenkte at dette skulle jeg ikke ta for gitt.

Det er også mye ventetid på et stort sett.

– En må lære å underholde seg selv på sett. Jeg ble alltid henta klokka seks hver morgen og skulle kanskje ikke filme før etter lunsj. Da har man gjerne med seg en god bok. Men etter år med innspilling, har jeg lært meg å bli «en god soldat». Det vil si at jeg har blitt litt god til å sove litt her og der, avslutter hun.

Annonse