Narvesen på Hotel Continental i Oslo har solgt aviser fra verden rundt i mange år. Nå er bare tre av de utenlandske avisene igjen. FOTO: Arne Ove Bergo

Slutt for utenlandske aviser

Aviser som The Times, El Pais og Aftonbladet er borte fra norske kiosker. De solgte for dårlig her.

De utenlandske avishusene har tatt konsekvensen av svært lave salgstall over disk i Norge, og stoppet distribusjonen av papiraviser hit til landet. Dermed er det bare tre utenlandske aviser å få kjøpt i kiosken fra i sommer: Den danske helgeavisa Weekendavisen og daglige utgaver av Financial Times og New York Times.

Tomme hyller

De siste som forsvant fra Narvesen-kiosken var de britiske og danske dagsavisene. De sluttet å sende aviser hit den 1. juli.

Narvesen-eier Reitangruppen er de første til å beklage.

– Disse avisene er noe som vi i utgangspunktet gjerne vil selge, sier kommunikasjonssjef Ida Håvik i Reitan Convenience.

– Men dette er ikke en beslutningsprosess vi har vært en del av. Vi må forholde oss til beskjedene vi får fra vår leverandør, sier Håvik.

LES OGSÅ: Rusten TV-høst i 2015

Bråstopp

Salget av utenlandske aviser i papirutgave har sunket brått de siste årene. Tidlig på 2000-tallet ble det solgt to millioner utenlandske aviser over disk her i landet årlig. Det er heller ikke mange år siden det ble distribuert over 60 forskjellige titler fra 17 land verden rundt. Da fikk man også kjøpt aviser fra Bosnia, Serbia, Polen, Russland og Tyrkia i kiosken, fortalte Adresseavisen i 2008.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Bestselger borte

Bestselgeren i år etter år har vært Aftonbladet. Den svenske tabloiden ga opp det norske markedet i fjor, sammen med Expressen, forteller økonomisjef og løssalgsansvarlig Dag Erling Stavenes i Mediaconnect As. Selskapet overtok distribusjon av utenlandske aviser fra Interpress i januar 2014.

Stavenes kan fortelle at kjøperne av utenlandske avispublikasjoner har forsvunnet i løpet av 2010-tallet.

– Salget har sunket mer og mer, og til sist blitt så lavt at det ikke var lønnsomt å distribuere avisene hit mer, verken for avishusene eller for oss. Utgiverne i land som Tyskland, Frankrike, Italia og Spania ga seg i 2013. Vi var i kontakt med dem da vi overtok denne avisdistribusjonen i fjor, men de var ikke interessert. De siste britiske og danske dagsavisene ønsket å avslutte distribusjonen fra 1. juli i år, sier Stavenes.

Mediaconnect-direktøren peker på internett som den åpenbare årsaken til at salget av aviser fra andre land.

– Men Weekendavisen, Financial Times og den internasjonale utgaven av New York Times selger fortsatt ganske bra i kioskene, legger han til.

En avisleser som beklager at utenlandske papiraviser blir borte er Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

– Det er synd for oss som er glad i aviser og liker å lese dem. Det har vært to gode aviskiosker i Oslo, på Hotel Continental og Oslo S. Forsvinner avisene der også? De har tradisjonelt hatt et større utvalg, sier Åmås.

LES OGSÅ: Blandede reaksjoner på Charlie Hebdo

Innadvendt land

– Det er synd det blir vanskeligere å få tak i utenlandske aviser. Men man kan ikke forvente at de skal være å få på Narvesen, om nordmenn ikke vil kjøpe dem, sier Fritt Ord-direktøren.

– Jeg trodde ikke nordmenn var så lite interessert i utenlandske aviser. Det er mulig at et stort utvalg saker fra utenlandsk presse er blitt lettere tilgjengelig via sosiale medier. Dette kan ha utkonkurrert avisene, sier Åmås.

– Samtidig er Norge et litt innadvendt land, knapt interessert i hva som foregår i Sverige og Danmark. Norske medier har også liten interesse for hva som skjer i nabolandene våre. Akkurat dette er noe Fritt Ord skal jobbe med framover, sier Åmås.

Det er fortsatt utenlandske magasiner igjen i kioskhyllene.

LES OGSÅ: Dagavisen og Nettavisen vil erobre storbyene på nettet