Innenriks

«Slipp asylantene fri - det er vår!»

Forfatter Jostein Gaarder føyer seg inn i rekken av norske kulturpersonligheter som mener at de 450 papirløse barna i Norge må få bli.

Flere er blitt opprørte over nyheten om at 450 barn som har bodd tre eller flere år av livet har fått endelig avslag på sine asylsøknader. Mange av barna har bodd her hele livet.

- Politikerne burde dra gjennom landet og gi amnesti. Slipp asylantene fri - det er vår, sier Gaarder til Dagsavisen

Han er ikke den eneste kulturpersonligheten som har uttalt seg i den betente saken. I går gikk musiker Halvdan Sivertsen ut og forsvarte barna: «Vi kan ikke tillate oss, med vår velstand, å være en versting her. Vi har ressurser til å gjøre det bedre, vi har plass, og vi har en flertallsregjering.» Mandag var det forfatter Ingvar Ambjørnsen som tok til ordet: «Som norsk statsborger kan jeg ikke sitte rolig og se på at regjeringen returnerer små barn til land de aldri har vært i før.»

Engasjert

- Jeg er hundre prosent enig med Ambjørnsen. Mange av disse barna har ikke noen relasjon, og i alle fall ikke noen god relasjon, til det vi kaller deres hjemland, sier Gaarder, som har fulgt nøye med på nyhetende siste ukene.

- Foreldrene blir beskyldt for å skyve barna foran seg og bruke dem for å få oppholdstillatelse. Hva så? Selv om det argumentet skulle stemme, så kan man ikke klandre barna. Da får man synes at foreldrene har gjort en umoralsk handling, men det er ikke barnas skyld. De må få bli, og foreldrene må også få bli. Vi kan ikke skille barn og foreldre, sier Gaarder.

Vårt ansvar

Han mener barn som snakker flytende norsk som følge av at de har bodd i landet lenge, er å regne som norske.

- Jeg har forståelse for at det etter myndighetenes syn ikke finnes lovlig asylgrunn, men i så fall må de klare å behandle sakene raskere. Etter så mange år i Norge uten å ha gjort noe galt, så må de få bli.

Han mener det er viktig at debatten holdes varm.

- Avisene må skrive om det, og folket må være tydelig på hvor vi står. Politikerne avspeiler opinionen, sier han.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Les også: Massivt press fra egne rekker

Mer fra Dagsavisen