Nyheter

Slik feires Aung San Suu Kyi

21 år på overtid kan Aung San Suu Kyi endelig ta imot hyllesten for Nobels fredspris. Alle nordmenn er invitert til å være med på feiringen.

Aung San Suu Kyi fikk Nobels fredspris i 1991 for sin ikkevoldelige kamp for demokrati og menneskerettigheter i Myanmar. Da prisen skulle overrekkes satt Suu Kyi i husarrest, og hennes britiske ektemann og to sønner kom til Oslo for å motta prisen på hennes vegne. I morgen kan hun endelig selv være med på å feire, og den populære prisvinneren har et tett program. Lørdagen skal hun signere protokollen på Nobelinstituttet, på konferanse på Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, før hun har audiens på slottet og fortsetter med sin tale på Rådhuset.

Historiefortelling

Osloborgere som ønsker å ta del i feiringen kan starte dagen med fotoutstillingen «Mother Democracy» på Nobels Fredssenter på Vestbanen. Utstillingen er en hyllest i forbindelse med Aung San Suu Kyis besøk til Oslo. Fotografier følger hele historien og fanger stemningen blant befolkningen i Myanmar fra løslatelsen i 2010 og fram til valget og innsettelsen i parlamentet i vår. Historien fortelles av den prisvinnende amerikanske pressefotografen James Nachtwey, den italienske fotografen Pietro Masturzo, den danske nybølge-fotografen Joachim Ladefoged og den Kina-baserte fotografen Sim Chi Yin.

- Aung San Suu Kyi er opptatt av demokratiprosessen, folket og framtida, derfor viser vi også nyere bilder av henne, sier Bente Erichsen, direktør på Nobels Fredssenter i en pressemelding.

Utstillingen er åpen fra klokken 10.00 til 13.00. Suu Kyi selv skal også besøke utstillingen i morgen.

Foredrag og folkefest

Klokka 13.00 vil Aung San Suu Kyi endelig holde sitt nobelforedrag i Oslo Rådhus. Dette vil også bli sendt på storskjerm på Rådhusplassen foran Nobels Fredssenter så publikum kan følge med. Klokka 16.00 fortsetter feiringen med appeller og musikk. Blant talerne er Thorbjørn Jagland som er leder av Den Norske Nobelkomité, Mya Kyay Mon som er skribent og politisk aktivist i Myanmar og Jon Peder Egenæs i Amnesty International. Sølvguttene og Keystone State Boychoir, Thom Hell, Ole Edvard Antonsen, Guro von Germeten, Schwindelfrei Orchestra og BigBang står for musikalske innslag. Festen avsluttes med en tale fra Aung San Suu Kyi som drar videre til Grand Hotel hvor det dekkes til festmiddag med Nobelkomiteen.

Søndag reiser hun videre til Bergen for nok en folkefest, før hun kommer tilbake til Oslo mandag.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen