Film

Slakter «Kon Tiki»-valg

Viser manglende selvtillit i norsk film, mener forfatter og tidligere filmkonsulent Erlend Loe.

- «Kon-Tiki» forsøker å ligne en Hollywood-film, men den lykkes bare halvveis. Den er enda flatere og grunnere enn til og med filmene som pleier å vinne Oscar.

Dette uttaler Erlend Loe, forfatter, manusforfatter og tidligere filmkonsulent ved Norsk Filminstitutt. I går ble det klart at den norske Oscar-komiteen har valgt «Kon-Tiki» til å være Norges kandidat i kampen om Oscar-nominasjon for beste utenlandske film. «Kompani Orheim» og ferske «Som du ser meg» var de to andre filmene som den norske Oscar-komiteen hadde med i siste runde.

Les Dagsavisens anmeldelse av «Kon-Tiki»

- Forutsigbart

Valget vakte reaksjoner på sosiale medier: Skuffende, forutsigbart, «kommer aldri til å vinne Oscar», var noen av de mange kommentarene på Twitter da nyheten ble offentliggjort i går morges. Erlend Loe var blant de krasseste kritikerne: «Et umodig, kjedelig valg», fastslo forfatteren, som selv er i gang med et filmmanus til et historisk drama om Tordenskiold.

- Norsk film ville vist større grad av uavhengighet og kunsterisk mot om vi hadde valgt «Kompani Orheim» eller «Som du ser meg» til Oscar-kandidat. Vi vinner neppe noen Oscar uansett, da kunne vi heller vært oss selv, istedenfor å sende en Hollywood-kopi, mener Loe.

Ikke beste film

Filmkritiker Karsten Meinich, redaktør i filmtidsskriftet Montages, mener at den norske Oscar-komiteen har valgt etter andre kriterier enn kvalitet.

- Det handler ikke om den beste filmen, men hvilken film som best kan posisjonere seg i et engelskspråklig marked. Hvilken film som er best, er irrelevant i Oscar-sammenheng, mener Meinich.

- «Som du ser meg» er en av de beste norske filmene noen gang. Men jeg er redd den ikke ville hatt mulighet til å bli Oscar-nominert uansett. I Oscar-konkurransen trengs det filmer som kommuniserer bredt, og «Kon Tiki» har nok større sjanser, sier Meinich.

Rundt 90 filmer er med i kampen om de fem nominasjonene, som offentliggjøres 15. januar.

Leder for den norske Oscar-komiteen er Stine Helgeland fra Norsk Filminstitutt.

- I oppdraget til komiteen heter det at både kvalitetsmessige og lanseringsmessige kriterier skal legges til grunn. «Kon Tiki» har kraft i seg til å nå fram og bli sett av Oscar-akademiet som skal ta denne beslutningen, sier Helgeland.

- Komiteen var enig om at «Kon Tiki» var den beste filmen. Det ville nok blitt enda sterkere reaksjoner om vi hadde valgt en av de andre filmene, fastslår hun.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen