Kultur

– «Skrik» er vår «Mona Lisa». Hver femte turist spør etter den

Hver femte turist spør hvor de kan få sett «Skrik». Det er vår «Mona Lisa», sier Visit Oslo-direktør Christian Lunde, som sterkt håper at Munchs mesterverk blir å se til sommeren.

– Jeg tror ikke nordmenn helt skjønner hvor stort «Skrik» er ute i verden. Når folk kommer til Oslo og vil på museum eller galleri, så er det «Skrik» de spør etter. Hvem femte turist spør oss hvor de kan få sett «Skrik», viser en undersøkelse, sier Christian Lunde. Han er administrerende direktør for Visit Oslo, som markedsfører hovedstaden som reiselivsmål.

Les også: Åpningen av Munchmuseet utsettes

Ny utstilling

Lunde mener at det å komme til Oslo og ikke få se Edvard Munchs «Skrik», blir som å komme til Louvre i Paris og ikke få se Leonardo da Vincis «Mona Lisa».

– Det er «Skrik» som er selve trekkplasteret. «Skrik» er vår «Mona Lisa», mener Lunde.

Tradisjonelt har turistene kunnet se «Skrik» både på Nasjonalgalleriet og på Munchmuseet på Tøyen. Nå er Nasjonalgalleriet stengt i påvente av flytting. I tirsdagens Dagsavisen kunne ikke Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen love at ikoniske Munch-verk som «Skrik» blir hengt opp for turister og andre kunstinteresserte i sommer. Utsettelsen av den storslåtte åpningen av Munchmuseet i Bjørvika til høsten har skapt trøbbel for sommersesongen. I stedet for åpning av nytt museum i mai/juni blir det nå i all hast laget en ny sommerutstilling i de gamle lokalene.

– Vi jobber med et nytt utstillingsprosjekt for sommeren på Tøyen. Men den er ennå ikke laget ferdig, så jeg kan ikke si noe om enkeltverk nå, sa Henrichsen til Dagsavisen.

– Å lage en så stor utstilling på kort tid, er krevende. Men vi skal se hva som er mulig å få til, sier Henrichsen om å få med «Skrik» og de andre ikoniske Munch-bildene. «Skrik» er blant annet pakket ned, fordi den skulle flyttes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

 Munchmuseets «Skrik» ble tatt ned fra veggen nå i januar. Kommer det opp igjen? Foto: Mimsy Møller

Les også: Blir det en sommer uten «Skrik»?

Spør etter «Skrik»

Visit Oslo-direktør Christian Lunde håper likevel at Henrichsen gjør alt han kan for å få opp «Skrik».

– Jeg håper på det sterkeste at Munchmuseet finner en løsning slik at de kan vise fram «Skrik» på Tøyen. Jeg er sikker på at Henrichsen gjør alt han kan, sier han.

– Munch har selvsagt andre verk også, men det er primært «Skrik» folk vil se. Internasjonalt har «Skrik» minst like høy standing som «Mona Lisa» i Louvre, mener han, og viser til en undersøkelse Visit Oslo gjorde av lavsesongen, det vil si perioden fra november til januar. Der viste det seg altså at hver femte turist, minst 20 prosent, spurte spesifikt etter Munchs «Skrik».

Les også: Lave skuldre, hverdagseksklusivitet og nydelig franskinspirert mat

Besøksrekord

I fjor opplevde Munchmuseet tidenes interesse på Tøyen.

– Vi hadde rekordbesøk i 2019 med 283.000. I 2018 var det 170.000, skriver Munchmuseets pressekontakt Gitte Skilbred i en e-post til Dagsavisen.

Økningen skyldtes nok for en del stor del at Nasjonalgalleriet, der man også kunne oppleve «Skrik», stengte døtrene i januar det året. Det skjedde i påvente av åpningen av det nye Nasjonalmuseet. I «normalårene» 2015 og 2016 var besøkstallene for Munchmuseet henholdsvis 255.000 og 204.000.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det nye munchmuseet på Bjørkvika.

Det nye Munchmuseet reiser seg i Bjørvika, men åpner ikke før etter den mest hektiske turistsesongen. Foto: Mina Ræge

Les også: Nationaltheatret vil gjøre Munchmuseet til teater

Pusher bygg

På sine hjemmesider gjør Visit Norway et stort nummer av at det nye Munchmuseet og Nasjonalmuseet snart er på plass. «Her er Oslos 7 nye attraksjoner!» står det, der Munchmuseet, Nasjonalmuseet og nye Deichman er tre av disse.

– Visit Oslo bruker disse i markedsføringen for å vise at Oslo forsterker sin rolle som kulturby. Vi har brukt mye tid og krefter på å pushe disse byggene, og da er det selvsagt uheldig at to av dem er utsatt, sier Lunde i Visit Oslo.

– Men vi må ikke glemme at Oslo også er et mangfold av kultur. Vigelandsparken var mest besøkt i 2019, og det ble satt besøksrekorder i Frognerparken og Ekebergparken. Vikingskipsmuseet, Astrup Fearnley og Henie Onstad er også svært godt besøkt, sier Lunde, og legger til:

– Jeg tror ikke disse utsettelsene vil begrense interessen for Oslo generelt. Men noen ganger tror jeg vi nordmenn glemmer litt hvor verdensberømt «Skrik» er, sier han.

Mer fra Dagsavisen