Kultur

Skjebnedag for Y-blokka

Om kort tid vil Fylkesmannen i Oslo og Viken komme med svar på om Y-blokka skal rives eller ikke.

– Jeg er spent, men har ingen anelse hva Fylkesmannen kommer fram til, dette kan gå alle veier, sier Gisle Løkken, president for Norske arkitekters landsforbund (NAL). NAL er en av flere arkitektur- og kulturorganisasjoner som tidligere i høst leverte inn klager til Fylkesmannen på Plan- og- bygningsetaten rivningsvedtak for Y-blokka. Nå kan de få svar på klagen når som helst innen fredag 8. november.

Les også: Y-blokka i regjeringskvartalet rives i oktober

Vil nå fristen

Det bekrefter avdelingsdirektør hos Fylkesmannen i Oslo og Viken, Ranveig Bjerkmo overfor Dagsavisen. For rundt seks uker siden uttalte hun at Fylkesmannens frist til å komme med en avgjørelse var 8. november, og at de «satset på» å nå den. Nå skriver Bjerkmo i en tekstmelding til Dagsavisen at Fylkesmannen «regner med» at de skal klare det innen den fristen. Hun kan ennå ikke svare på om det skjer før fredag 8. november, eller først på fredag. Alt tyder likevel på at avgjørelsen er like om hjørnet.

Les også: 70 kulturorganisasjoner og aktører med et siste opprop for Y-blokka

– Ny situasjon

Uansett vil Fylkesmannens avgjørelse få stor betydning for Y-blokkas videre skjebne.

– Får vi medhold i klagen vår, er vi i en helt ny situasjon, sier Løkken i NAL. I slutten av oktober var han i møte med kommunalminister Monica Mæland (H), men lite konkret kom ut av det møtet, ifølge Løken.

– Vi satte stor pris på at hun ville møte oss, men begge parter fastholdt sine posisjoner i saken, sier Løkken.

Altså: Regjeringen vil fortsatt rive Y-blokka, mens store deler av Kultur-Norge vil stoppe rivingen.

Les også: Dagsavisen mener: «Rivingen vil føye seg inn i en skammens historie»

Utsatt

Rivingen av Y-blokka er allerede utsatt med mange uker. Blokka skulle egentlig rives i løpet av oktober. På grunn av klagene til Fylkesmannen ble rivingen utsatt til disse klagene er behandlet. Stortinget har imidlertid for lengst vedtatt at riving skal skje.

Les også: Internasjonal støtte til et siste opprop for Y-blokka (DA+)

Mer fra Dagsavisen