Kultur

Skepsis til NRK + Facebook

At NRK vurderer samarbeid med Facebook gjennom Instant Articles fordrer at de ikke tjener penger på annonser, mener Høyre på Stortinget.

I går skrev Dagsavisen om den nye nyhetstjenesten fra Facebook, Instant Articles, som gir medier mulighet til å publisere artikler direkte på Facebook, så leserne ikke må bruke tid på å laste artikler på medienes nettsteder.

Gjennom Instant Articles kan brukerne få samlet nyheter fra alle mediene som er med i samarbeidet.

Men at NRK, som lisensfinansiert allmennkringkaster, kan komme til å tjene penger på Facebook-annonser, eller at NRKs lisensfinansierte innhold kan generere inntekter for Facebook, ble i går kritisert av TV 2.

– Min grunnholdning er at NRK må avstå fra annonseinntekter dersom de skal bli en del av Instant Articles.

Det sier Kårstein Løvaas (H), som er saksordfører i Stortingets behandling av allmennkringkastermeldingen. Denne skal diskuteres i Stortinget i mars, og en stor del av denne diskusjonen vil sentrere seg rundt hva NRKs oppdrag skal være.

– Det er vanskelig å avgrense. Det ville være rart hvis NRK ikke skulle kunne være del av de plattformene der leserne er. Her er det generelt vanskelig å trekke grenser, sier Løvaas.

LES OGSÅ: Advarer NRK mot Facebook

Lisensen

I allmennkringkastermeldingen tar Kulturdepartementet til orde for at NRKs inntekter hovedsakelig skal komme fra lisensen. I dagens regelverk er det rom for at NRK kan ha reklame på nett, men dette har departementet foreslått å fjerne.

– Vi vil nok ikke mildne den formuleringen. Får vi flertall for det, vil vi være veldig tydelige på at NRK ikke skal ha kommersielle inntekter, sier Løvaas.

– Hva tenker du om at statsfinansiert journalistikk skal bidra til å styrke Facebook?

– Prinsipielt ser jeg ikke problemet med at NRK tilgjengeliggjør innhold som kommersielle aktører kan benytte. Det gjorde de blant annet under valgkampen, da lokalaviser fikk streame NRK-debattene, for eksempel. Det bidrar til en styrking av mediemangfoldet. Og Facebook er en del av det mangfoldet, sier Løvaas.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Journalistene kritiske

Men journalistene i NRK er ikke videre positive til NRKs flørting med Facebook.

– NJ i NRK er skeptisk til tanken om at NRK skal kunne komme til å bruke Facebooks nye nyhetstjeneste Instant Artickles. Vi er skeptisk fordi vi er opptatt av å bevare vår redaksjonelle uavhengighet. Vi er opptatt av å være fristilt alle kommersielle hensyn, og vi er opptatt av at våre brukerne ikke skal være i tvil om hvem som er redaktøren for NRKs innhold. Jeg er ikke sikker på at disse hensynene blir ivaretatt dersom NRK tar i bruk den nye nyhetstjenesten til Facebook, sier NRKJ leder Richard Aune i en uttalelse sendt til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen