Kultur

Skandaleredaktør frikjent

Skandaleredaktøren Rebekah Brooks er frikjent, mens kollega Andy Coulson er funnet skyldig i ha stått bak News of The Worlds utstrakte telefonavlytting på 2000-tallet.

En enstemmig jury frikjente i går Rebekah Brooks på alle fire tiltalepunkter. Hennes ekskollega Andy Coulson må derimot forberede seg på et fengselsopphold etter at en oppsiktsvekkende rettssak er over.

Mektige venner

Den to år lange etterforskningen og åtte måneder lange rettssaken har påvist et nært forhold mellom britiske politiske ledere og den mektige tabloidpressen, og blant annet avslørt at statsminister David Cameron og Rebekah Brooks og hennes ektemann var nærere omgangsvenner enn de først hadde opplyst om.

Dommen blir også vurdert som svært pinlig for statsminister David Cameron, som ansatte Andy Coulson som sin kommunikasjonssjef kort tid etter at kameraten hadde sluttet i News of The World i 2007 - mot partikollegers advarsler. Nå har statsministeren bedt om unnskyldning for ansettelsen.

Ulovlig

Det var i juli 2011 The Guardian avslørte at News of The World hadde avlyttet og manipulert mobilsvareren til en savnet småjente, som seinere ble funnet drept. Det førte til at mediebaron Rupert Murdoch nedla den 168 år gamle tabloidavisen News of The World over natten, og at Rebekah Brooks - tidligere sjef både i The Sun og News of the World tidlig på 2000-tallet - gikk av fra konsernledelsen i News International. Tidligere i 2011 hadde Andy Coulson allerede trukket seg som David Camerons kommunikasjonssjef, grunnet en annen avlyttingssak tilknyttet hans sjefstid i tabloidavisen.

Etterforskningen som fulgte avdekket blant annet at News of The Worlds journalister i flere år på 2000-tallet sto bak en utstrakt hacking og telefonavlytting av britiske politikere, kongelige og kjendiser, i tillegg til pårørende i kriminalsaker og til britiske soldater som hadde mistet livet i tjeneste.

Den Murdoch-eide tabloiden har også brukt millioner av kroner på å kjøpe opplysninger av offentlige ansatte og ledere i britisk politi. Avsløringene har ført til hoderulling og arrestasjoner i politiet.

Samtidig med politiets arbeid har Rupert Murdochs konsern de siste årene utbetalt et ukjent millionbeløp i erstatning til ofre for avlyttingen. News International har anerkjent 254 erstatningskrav fra ofre og er involvert i ytterligere 160 sivile søksmål.

Nære relasjoner

I fjor høst kom det også fram under rettssaken at Andy Coulson og Rebekah Brooks hadde et langvarig forhold i årene News of The World drev med telefonavlytting og bestikkelser.

Etter åtte dagers diskusjon var det en enstemmig jury som frifant Brooks. Hun var tiltalt for å ha vært involvert den ulovlige avlyttingen, for bestikkelser av offentlig ansatte og for å ha forsøkt å påvirke politiet. Brooks var også tiltalt for å ha ødelagt flere esker med mulige spor.

Hennes ektemann Charlie Brooks er også frikjent for å ha forsøkt å forhindre politiets arbeid. Kort tid etter at skandalen var et faktum ble han observert da han kastet en PC i et parkeringshus. Rebekah Brooks‘ sekretær, en assisterende redaktør og en sikkerhetssjef er også frikjent i saken.

Rebekah Brooks har vært kjent som en av Rupert Murdochs nærmeste medarbeidere, og vært ansett som en av Europas mektigste medieledere. Hun har hele tida nektet ethvert kjennskap til at det ble brukt ulovlige arbeidsmetoder i News of the World i hennes redaktørtid.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen