Kultur

Skandalene koster BBC

BBC har ikke forsøkt å dekke over Jimmy Saviles sexovergrep, fastslår rapport. Men høstens skandaler koster lisenskanalen 18 millioner kroner.

Granskningsrapporten som frikjenner BBC for å ha bevisst forsøke å dysse ned Jimmy Savile-skandalen har kostet BBC drøyt 18 millioner kroner. Rapporten som ble offentliggjort i går sørger også for at en rekke BBC-ledere blir omplassert. I tillegg går en nyhetsredaktør av etter 40 år i BBCs tjeneste i kjølvannet av høstens uro i lisenskanalens tjeneste.

Delvis frikjent

Det er de største overskriftene fra den første av flere granskninger som BBC er gjenstand for, etter at det tidligere i høst ble kjent at BBC-kjendisen Jimmy Savile skal ha forgrepet seg på barn og unge i hele sin femtiårige TV-karriere. Den såkalte Pollard-rapporten har ikke funnet bevis for at BBCs nyhetsledelse bevisst stoppet kanalens egne journalister som jobbet med en Savile-dokumentar, for å unngå en skandalesak i fjor høst. Avgjørelsen om å ikke lage sak på Savile var feilaktig, men ble gjort i god tro. Dette konkluderer granskerne som blant annet har lest mer enn 10.000 eposter og andre dokumenter i arbeidet med den 185 sider lange Pollard-rapporten.

Dårlig ledelse

Rapporten fastslår også kaos og forvirring, mangel på ledelse og et rigid lederhierarki var årsak til at BBC ikke klarte å takle Savile-saken. Samtidig mener granskerne at det var en alvorlig tabbe av BBC å ikke produsere den planlagte dokumentaren om kanalens egen rikskjendis, som ifølge britisk politis etterforskning så langt har avdekket over 400 tilfeller av sexovergrep mot barn og mindreårige jenter - begått fra 1959 til 2006.

Skandalen var et faktum da BBC-konkurrenten ITV i oktober sendte en dokumentar hvor flere av Saviles ofre fra 70-tallet fortalte om overgrepene, ofte begått i BBCs garderober.

Åtte arrestert

Hvordan Jimmy Savile var i stand til å begå slike overgrep i BBCs lokaler, uten at noen har varslet i løpet av mannens lange TV-karriere, er tema for en av de mange granskningene som britenes lisenskanal er gjenstand for i høst. En annen utredning skal finne omfanget av den seksuell ukultur som åpenbart har preget BBC i tiår.

Britisk politi arresterte i går en åttende mann som skal ha vært involvert i TV-kjendis Saviles sexovergrep. Scotland Yard er i gang med tre etterforskninger, delt inn i kategoriene «Savile», «Savile og andre» og «andre». Briten som ble arrestert i går, skal tilhøre kategorien «Savile og andre». Blant de tidligere arresterte er blant annet den tidligere pedofilidømte glamrockeren Gary Glitter, komikeren Freddie Starr og PR-doldisen Max Clifford.

I kjølvannet av Savile-skandalen produserte BBCs gravejournalister i «Newsnight» en dokumentar som sørget for at Tory-politikeren Lord McAlpine ble hengt ut som pedofil. Dokumentaren ble sendt etter grønt lys fra en vikarierende ledelse i BBC News, en trio som nå blir omplassert. BBC har betalt Lord McAlpine 1,7 millioner kroner i erstatning. Tabbeprogrammet sørget også at BBCs generaldirektør George Entwistle gikk av, etter 54 dager i stillingen. Rapporten fastslår også at George Entwistle fikk kjennskap til Jimmy Saviles overgrep for to år siden, men den daværende TV-direktøren Entwistle skal ha valgt å ignorere varslene.

Mer fra Dagsavisen