Den danske Skam-gjengen: Fra venstre: Sylvester Byder som Jonas, Frieda Joanna Krøgholt som Eva, Karia Rosendahl Rasmussen som Noora, Jonathan Stahlschmidt som William, Sofie Salee som Chris. Foran: Asil Al-Asadi som Sana og Nanna Finding Koppel som Vilde (Mathias Käki Jørgensen som Isak var ikke til stede).

Skam til scenen

Som første land i verden ble det Danmark som fikk rettighetene til å lage teaterversjonen av TV-serien «Skam».

 

«Det her er det største jeg som teaterchef har lykkes med. Større end da jeg sikrede mig rettighederne til The Beatles` musik», skriver Jon Stephensen i en pressemelding, som kaller den norske NRK-serien «ikonisk» og «en av de beste ungdomsserier som noensinne er skapt». Og altså større for Stephensen enn rettighetene til The Beatles’ musikk. «Større fordi det er så nutidigt og at teatret bliver en del af dette mens det sker. Jeg er både stolt, ydmyg og taknemmelig», skriver han.

Les også: Sana kunne vel ikke vinne. Så Skam-skaperen får Oslos kunstnerpris.

Verdenspremiere

Stephensen leder Aveny-T-teateret i København, som nå er det eneste teater i verden som har fått eksklusive rettigheter til å sette opp «Skam» på en scene. Teateret får retten til å dramatisere alle seriens episoder og sesonger. Allerede 15. september i år blir det verdenspremiere på den første teatersesongen, «Skam 1», som skal handle om Eva og hennes kjæreste Jonas. De to skal spilles av to skuespillerdebutanter, 17-åringene Frieda Joanna Krøgholt og Sylvester Byder. Og allerede til neste vår, den 6. april 2018, blir det premiere på «Skam 2», som vil handle om William og Noora. «Skam 3» får etter planen verdenspremiere i sesong 2018/2019, mens «Skam 4» kommer i sesong 2019/2020. Redaksjonssjef Håkon Moslet i NRK P3 ser ikke bort fra at vi i årene som kommer vil få se norske Skam-fans valfarte med danskebåten til København for å se Skam på teaterscenen.

– En Skam-turisme som plutselig går andre veien, sier Moslet spøkefullt, og tenker på den danske Skam-fansen som lenge har tatt båten til Oslo for å henge rundt Hartvig Nissen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skam-kultus

– Den danske fansen er generelt den aller mest ihuga fansen, så det gjorde nok sitt til at vi ble sjarmert av teatersjef Jon Stephensen, sier Moslet, som sammen med manusforfatter Julie Andem har vært i dialog med Stephensen siden i fjor høst.

– Det skal bli spennende og morsomt å se hva han kan få til på scenen. Han er en lidenskapelig teatermann, som har et idealistisk ståsted. Vi har i utgangspunktet sagt nei til det aller meste, og det har ikke manglet på henvendelser som har handlet om både bøker, film og reklame. Vi vil i helst fokusere på å lage en best mulig TV-serie, så sånn sett er dette et unntakstilfelle, fordi Stephensen rett og slett nådde fram til oss. Dette blir et spennende tilskudd på det store Skam-treet, sier Moslet, som understreker at det ikke er noen andre teaterforestillinger på gang, verken ute i verden eller i Norge.

– Det blir heller ikke noen «Skam – The Musical», sier Moslet, som mener nettopp det dialogbaserte Skam-manuset egner seg svært godt for scenen.

Les også: Dansk kulturminister tar «Skam» til Nordisk kulturministerråd