Kultur

Skal telle kvinneroller i norsk film

Fra neste år skal Norsk Filminstitutt telle antall kvinnelige hovedroller i norske filmer. Målet er å få opp kvinneandelen.

Dette er bare ett av de nye tiltakene som NFI nå setter i verk etter at Stortinget før jul vedtok at NFI skal jobbe for 40 prosent kvinneandel i norsk film.

I går la NFI fram sin tiltakspakke. Tiltakspakken går helt fra talentutviklingsnivå og tilskuddsordninger til statistikkføring i etterkant.

Tiltakene inkluderer:

* 50 prosent kvinneandel på NFIs tilskuddsordninger for talentutvikling

* Minimum 50 prosent kvinneandel på tilskuddsordningene for manus- og prosjektutvikling

* Moderat kvotering i markedsordningen, den støtteordningen som har lavest kvinneandel.

* Statistikk over kjønnsbalanse i hovedroller fra 2016. NFI vil også vurdere om hovedrolle skal inngå som kriterium for vurderingstilskudd, på linje med produsent, regi og manus.

* Årlig rapport om kjønnsbalanse i norsk film fra 2017, og utvide rapporteringen til å inkludere tv-drama og spill.

Les også: Nå blir film-kvinner kvotert

Ikke kommet langt nok

– Dette er en omfattende tiltakspakke. Vi må angripe problemet fra flere kanter, sier Sveinung Golimo, avdelingsdirektør i Norsk Filminstitutt. Han erkjenner at tidligere tiltak for å bedre likestillingen i norsk film ikke har ført fram.

– Det har vært gjort tiltak fra NFIs side gjennom flere år. I forrige filmmelding i 2007 ble det også lagt noen føringer for likestilling, men vi ser at vi ikke har kommet langt nok, sier Golimo.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

En av tre

Denne uken la Norsk Skuespillerforbund fram en ny rapport, som viste at det var kvinner i hovedrollen i bare en av tre filmer de siste fem årene. Rapporten omfattet de 118 norske spillefilmene produsert mellom 2011 og 2016. Nå skal NFI også begynne å telle andelen kvinnelige hovedroller.

– Det har ikke vært ført statistikk over dette tidligere. Vi leste med interesse rapporten fra Norsk Skuespillerforbund, og vil se på den når vi skal utarbeide vår egen statistikk fra 2016, sier Golimo.

Les også: Nærmer seg Giskes kvinnemål

«Politisk styring»

Forslaget om 40 prosent kvinneandel har vakt sterke negative reaksjoner. «Politisk styring av kunst», uttalte Frps mediepolitiske talsmann Ib Thomsen, og mente at en film som «Kon Tiki» ikke ville blitt lagd med de de nye filmstøtte-kriteriene for likestilling. «Etter 30 år i filmbransjen har jeg nå feil kjønn», mente «Kon Tiki»-produsent Aage Aaberge.

– Det er mange filmer om store norske menn på gang. Men variasjon skader ikke. Vi ønsker et større tilfang av filmer med kvinner foran og bak kamera. Det vil fortsatt være mulig å lage filmer om mannlige helter. Det er ingen motsetning her, understreker Golimo.

Nå har Golimo og NFI satt tidsfrist til 2020 på å nå målet om 40 prosent kvinneandel.

– Vi vil evaluere disse tiltakene i 2020. Men vi venter ikke på å nå målet.

Kommentar: Derfor teller vi

Mer fra Dagsavisen