Raser mot kulturministeren: William Nygaard, leder for Norsk PEN og tidligere Aschehoug-direktør.

Sjokkert over Helleland i Kina

Kulturministeren fant det «ikke naturlig» å ta opp menneskerettigheter i møtet med Kinas kulturminister fredag. – Jeg er sjokkert, sier PEN-leder William Nygaard.

 

– Jeg er ikke bare overrasket, jeg er sjokkert over at vår kulturminister unngår å diskutere menneskerettigheter med regjeringen i Kina, sier William Nygaard, styreleder i Norsk PEN.

Sist uke var kulturminister Linda Hofstad Helleland på offisielt besøk i Kina, som leder for en idretts- og kulturdelegasjon. I april var Erna Solberg i Kina, det første norske statsministerbesøket på ti år, uten å ta opp situasjonen til den fengslede kinesiske fredsprisvinneren Liu Xiabo, som er tidligere leder av kinesisk PEN.

Norsk PEN skrev sist uke et skarpt brev til kulturministeren. Her ba de Helleland ta opp situasjonen for fengslede kinesiske forfattere, journalister og skribenter, når hun skulle møte Kinas kulturminister.

Til Aftenposten mandag fastslo kulturminister Linda Hofstad Helleland at det ikke var naturlig for henne å ta opp menneskerettighetsspørsmål under sitt Kina-besøk.

Les også: Ber Helleland ta opp menneskeretter

Brudd

Dette får Norsk PEN-leder William Nygaard til å reagere kraftig.

– Det er ille nok at vår statsminister ikke gjør det på sitt næringslivsbesøk, men da er det skandaløst at kulturministeren ikke gjør det når hun følger opp, sier Nygaard til Dagsavisen.

– Det skal aldri være naturlig å ta opp brudd på menneskerettigher. Det er hele poenget. Brudd på menneskerettighetene er unaturlig. Oppgaven er å gjøre det unaturlige mulig å diskutere. Det forbauser meg at kulturministeren ikke finner menneskerettighetsspørsmål som det mest påtrengende temaet for en klok, kritisk og grensesettende dialog.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Samarbeid

«Norsk-kinesisk kultursamarbeid skal styrkes! (...) Gode samtaler om kulturutveksling», skrev Linda Hofstad Helleland på sin Facebook-side etter møtet med Kinas kulturminister før helgen.

På sin Facebook-side kommenterer William Nygaard: «Vår regjering utsetter det meste når menneskerettigheter står på agendaen i land som synder. Kina er blant de aller verste synder. Vi utsetter fordi vi ikke tør», og spør: «Er det mange som ønsker kinesisk kultur til landet når overgrep mot mennesker er legimitert av vår egen regjering?»

– Dersom vi aksepterer statlig kulturutveksling med Kina, blir det å legitimere Kinas menneskerettighetsbrudd, understreker William Nygaard overfor Dagsavisen.

– Erna Solberg og regjeringen er ikke villige til å ta opp menneskerettigheter i drøftinger med den kinesiske regjering. Det er selvsagt økonomiske motiver som ligger bak. Det holder ikke, sier William Nygaard.

Les også: - Jeg var sjokkert. Men jeg har vokst opp i et Kina som hjernevasket meg.

Bør invitere

– Vi får ta til etterretning at både statsministeren og kulturministeren har valgt å ikke ta opp menneskerettigheter ved sine nylige besøk, og heller gjør dette på en annen måte, konstaterer Kristenn Einarson, direktør i Den norske Forleggerforening.

– Men skal man ta menneskerettigheter på alvor, ikke bare selge fisk, bør kulturministeren snarest ta en prat med de norske organisasjonene som jobber med ytringsfrihet og menneskerettigheter. Var Norsk PEN, Amnesty International, Norsk Forleggerforening og flere andre. Det er naturlig at kulturministeren nå inviterer til dialog med våre organisasjoner om hvordan Norge skal forholde seg til brudd på menneskerettigheter i Kina, sier Einarson.

Festival

I dag åpner kulturministeren Den Norske Litteraturfestivalen på Lillehammer (se egen sak). Den norske PEN-klubben og internasjonale PEN har en rekke arrangementer under årets litteraturfestival. Onsdag starter «In Other Words», en internasjonal konferanse i samarbeid med bl.a Lillehammer kommune om fengslede forfattere og fribyrforfattere. Helleland er invitert til å delta, opplyser Norsk PEN. Kulturministeren har ikke PEN-arrangementene på sitt program, men deltar onsdag på to arrangementer for barne- og ungdomslitteratur, samt NORLAs internasjonale oversetterseminar.

Les også: På fisketur til Beijing

 

– Forstår utålmodigheten

Kulturministeren: – Ikke naturlig at jeg foregriper UD-møte.

«Jeg har forståelse for utålmodigheten til norske PEN, men dette må vi gjøre på en klok måte», skriver kulturminister Linda Hofstad Helleland til Dagsavisen, som svar på kritikken fra William Nygaard og Norsk PEN.

Kulturministeren presiserer, slik hun også fortalte Dagsavisen sist uke, at regjeringen har tatt initiativ til et felles organ under UD for å drøfte blant annet menneskerettspørsmål med Kina.

«Regjeringen har valgt at det er UD som skal følge opp menneskerettigheter i forhold til kinesiske myndigheter. Utenriksdepartementet arbeider for å få et første konsultasjonsmøte over sommeren. Da er det ikke naturlig at jeg som kulturminister foregriper dette», poengterer Helleland, i en epost via kulturdepartementets kommunikasjonssjef.