Kultur

Sirkus Berlin

Lars von Trier og George Clooney brukte helgen på å sette Filmfestivalen i Berlin på  hodet.

BERLIN (Dagsavisen): Dansk films «enfant terrible», Lars von Trier, dukket uventet opp foran fotografene i Berlin, og viste fram en T-skjorte med Cannes-logo og ordene «Persona Non Grata». Meldingen er klar beskjed om hva han mener om utestengelsen fra Cannes-festivalen for to år siden, etter at han kom med sin berømmelige nazikommentar under pressekonferansen på «Melancholia». I Berlin åpnet han ikke munnen, men det gjorde han ikke mindre synlig på festivalen som viser hans endelige og usensurerte versjon av «Nymphomaniac Vol. 1».

Les også: Berlinalen lader opp til von Trier

Aldri har køen av journalister vært lenger foran pressekonferansen enn til von Trier-filmen i går, og det til tross for at kortversjonen av den todelte filmen har hatt premiere i en rekke land allerede, inkludert Norge. Men selv uten regissøren selv på podiet ble det tilløp til skandale. Stjernen Shia LaBeouf som i filmen spiller en av nymfomane Joes elskere, strøk på dør med ordene «når måkene følger tråleren, er det fordi de tror at det vil bli kastet sardiner til dem», etter å ha fått et spørsmål om filmens eksplisitte innhold.

Les også: Et skandinavisk stjerneskudd

Bedre var ikke forholdene under pressekonferansen lørdag med George Clooney og et sjeldent imponerende stjernelag, inkludert Matt Damon og Bill Murray. Clooneys premiereklare film handler om hvordan «The Monument‘s Men», som besto av allierte soldater og tyske kunsthistorikere, gikk sammen i et forsøk på å redde kunst fra nazistene under krigen. Filmen, som er basert på den amerikanske forfatteren og kunstkjenneren Robert M. Edsels bok om den største kunstjakten i historien, ble like før helgen slaktet av amerikanske kritikere. Mer skulle det ikke til før regissør, skuespiller og produsent Clooney avlyste alle intervjuer i Berlin, men pressekonferansen møtte han opp på, blid som en lerke og med så mange hårreisende spørsmål rettet mot seg fra «journalistene» at sidemann John Goodman til slutt knakk sammen av latter.

- Dette var en viktig historie å fortelle, var et av de få seriøse sitatene som kom fra Clooney på podiet, mens han måtte parere spørsmål fra kvinnelige journalister om hvordan han og makker Matt Damon holder seg så godt, og om han hadde noe han ville fortelle sine kvinnelige fans i Kina.

Både von Trier og Clooney beviste dermed at filmfestival ikke alltid handler om film og innhold, men om å skape mest mulig støy rundt seg selv.

mode.steinkjer@dagsavisen.no

Les også:

Mer fra Dagsavisen