Kultur

Silja Sol – hun vil være med i 2016

I januar gir Silja Sol ut sitt andre album. Til store forventninger, etter den fine debuten i fjor, og flere store opptredener i år.

Bilde 1 av 2

– Dette året har vært utrolig kult, med så mye rart som har skjedd. Jeg har reist mye, spilt på TV, det har vært utrolig lærerikt, og stort og skummelt. Men jeg har gledet meg til alt sammen, sier Silja Sol Dyngeland, fra Nesttun utenfor Bergen. Som i oktober ble spurt om å framføre «Stemning» på kronprins Haakons SIKT-konferanse for 200 unge ledere.

– Det var litt gøy å plutselig få e-post fra det kongelige hoffet, forteller hun.

Silja Sol vant ikke Spellemannprisen hun var nominert til for debuten «På hjertet». Hun vant heller ikke Urørt-finalen med «Stemning», men hun gjorde flotte konserter på Bylarm og Øya, og er en av dem vi ser mest fram til å høre igjen i 2016. Det vil si, for å være på den sikre siden har vi allerede hørt det nye albumet for lengst, siden det var ferdig innspilt før turneen i sommer. Allerede 8. januar kommer den smittsomt fengende singelen «Wåhåå», som allerede en god kandidat til neste års låt.

Anmeldelsen fra Øya: Sol i sola

Ut av kaoset

– Utgivelsen i januar passet visst best, med timing og bookinger. Men det er ikke lett å vente så lenge. Jeg er så utålmodig, sier Silja Sol.

Flesteparten av de nye sangene var skrevet allerede før «På hjertet kom ut» i 2014. Bare høstens singel «Trærne» og den kommende «Wåhåå» er helt nye låter som ble laget i vår.

– Fordi jeg manglet noen for å fylle albumet. Jeg hadde litt skrivesperre, så jeg låste meg inne på et rom og skrev dem i løpet av fire timer, forteller hun.

– Da har du vel enda et nytt album ferdig nå?

– Ja, sant? Jeg har skrevet flere nye låter, men jeg kommer kanskje til å gi ut små kapitler som EP-er. Leke litt, og kanskje krysse sjangere.

Dette med sjangere er ikke så enkelt. «På hjertet» var nominert til Spellemannprisen i viseklassen. Ikke så opplagt når vi hører låter som «Bærene» og «Monstre». Debutalbumet var herlig sprikende, mens det nye samler seg litt.

– Jeg har kommet inn i en sone som jeg trives i. Uten så mange eksplosjoner. Det var mer kaos før, nå har jeg kommet inn i en fase med mer bakkekontakt, der jeg vet litt mer. Sangene har en litt tydeligere forteller. En som har opplevd noe nytt. Litt lunere og roligere. Men litt forvirret også. Jeg er jo låtskriver.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Spilte med Aurora

Før hun ga ut sitt eget album i fjor spilte Silja Sol tangenter i bandet til Aurora Aksnes, både på Bylarm og Øya.

– Jeg trivdes godt med å spille med Aurora. Jeg liker tilværelsen i et band. Det er ikke alltid det er kjekkest å stå foran, synes hun.

Aurora er blitt en av Norges store internasjonale stjerner siden sist. Selv skiftet Silja Sol sangspråk for to år siden, fra engelsk til norsk, og kan aldri komme dit.

– Det var ikke et vanskelig valg for meg, det var noe som klaffet naturlig og som jeg trives veldig godt med. Jeg måtte følge hjertet, Jeg hadde funnet min plass i det norske universet, som jeg ville utforske. Jeg er glad jeg turte å skifte til norsk, selv om det ikke blir verdensherredømme. Jeg lager musikk fordi det er viktig for meg, og vil fortelle historier.

Sommerminner

På Øyafestivalen i sommer varmet Silja Sol opp til sin egen konsert med å synge i koret til Sondre Lerche kvelden før.

– Det var veldig gøy med Sondre. Jeg danset nesten mer enn jeg sang. Det er utrolig gøy å være i den rollen, ler hun.

Hun fikk en 5’er for sin egen konsert her i avisa. Her kom et av årets store musikalske høydepunkter, da «Drømmer» strakte seg fra albumets to og et halvt minutt til seks minutter lang skinnende vellyd i sommervarmen.

– Det var en jam som vi bare følte på. Vi visste akkordbevegelsene, men ikke hvor lang den skulle være og hvor langt Fredrik skulle ta den. Det er en kul gjeng, sier Silja Sol om bandet sitt, Fredrik Vogsborg (gitar), Linn Frøkedal (bass) og Einar Olsson (trommer), satt sammen av medlemmer fra The Megaphonic Thrift og Casiokids. Hele denne Øyakonserten er på nett, og anbefales fortsatt.

Julestemning

Silja Sol korter ventetida mot albumet med den helt nye sangen «Julestemning». Med en litt mer oppløftet stemning enn den vi kjenner fra «Stemning».

– Jeg vet ikke om julesanger helt er min stil, men jeg klarte ikke å dy meg. Dette er Silja, som femåring. Jeg har sett tilbake på barndommen min og fanget de intense stundene fra den tida.

– Da var «Putti Plutti Pott» en av favorittplatene dine?

– Og den hørte jeg på hele året!

22. januar kommer albumet, som har fått tittelen «Væremeh».

– Jeg vil alltid være med! Selv om sangene kan være litt ensomme. Helt fra jeg var liten, og ropte «kan eg være med», eller «vil du være med meg». Sånn er jeg.

«Julestemning» er lagt ut på Soundcloud.

Mer fra Dagsavisen