Kultur

Sier nei til containergalleri

Nasjonalmuseets ledelse napper ikke på container-arkitektenes idé om å stille ut kunsten midlertidig på Filipstad. Men Deichman sier seg villig til å gi fra seg noen bøker.

– Det er et morsomt og kreativt utspill de to arkitektene kommer med i Dagsavisen, og vi setter stor pris på engasjementet rundt kunsten her på Nasjonalmuseet. Det samme engasjementet så da Nasjonalgalleriet stengte midlertidig i januar. Da hadde vi over 10.000 besøkende bare den helgen. Men vi har nok ikke noen planer om å stille ut kunsten midlertidig i en kunsthall på Filipstad til sommeren. Vi følger vår egen, oppsatte flytteplan, sier Eirik Kydland, kommunikasjonsdirektør ved Nasjonalmuseet til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet

Eirik Kydland, kommunikasjons­direktør ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.                                       FOTO: NASJONALMUSEET

Eirik Kydland, kommunikasjons­direktør ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. FOTO: NASJONALMUSEET

– Ikke kunsttørke

Kydland understreker at det å flytte over 100.000 kunstverk er en komplisert og tidkrevende prosess og må følge en detaljert plan som tar hensyn til sikkerhet og oppbevaring.

– Vi skal ta vare på og flytte alt fra små, skjøre vaser til gjenstander som veier flere tonn, påpeker Kydland.

– Dessuten blir det ikke «minst to år med kunsttørke». Det nye Nasjonalmuseet åpner til neste år, i 2020. Nøyaktig åpningsdato kommer vi tilbake til snart, sier Kydland, som altså sier at det ikke er aktuelt for Nasjonalmuseet å endre sine planer nå. De kan ikke bruke tid og ressurser på å låne ut kunst midlertidig til et containergalleri på Filipstad, slik de to arkitektene Erik Collett og Magne Magler Wiggen foreslo i tirsdagens Dagsavisen.

Les også:  – Vi utfordrer dem til å stille ut i containerne her

På flyttefot

De to lanserte en idé: Hva om noe av kunsten ved Nasjonalmuseet stilles ut midlertidig i et container-galleri på Filipstad? I stedet for å bare bli pakket ned i påvente av Nasjonalmuseets åpning i 2020?

– Nå som Nasjonalgalleriet er stengt er det kunsttørke i Oslo helt fram til 2020. Nasjonalmuseet er ikke i stand til å tilby Oslos befolkning noe i det hele tatt, mente de to, som stilte med ferdigtegnet kunsthall.

I samme slengen foreslo Collett at Deichman, som også er på flyttefot, kan stille ut bøker i hallen på Filipstad.

– Tenk på Deichman, som skal kaste 100.000 bøker i forbindelse med flyttingen til Bjørvika, påpekte Collett, som mener dette er for ille.

Nødvendig å kaste

Biblioteksjef Knut Skansen på Deichman er ikke helt med på at tusenvis av bøker nå bare havner på søppeldynga på grunn av flyttingen til Bjørvika. Han påpeker at folkebiblioteker er bruksbiblioteker, ikke oppbevaringsbiblioteker, og at det kontinuerlig kastes bøker som er blitt slitt eller som har fått lav etterspørsel.

– Jeg får si til arkitekt Collett at noen ganger er det faktisk nødvendig å kaste bøker, sier han til Dagsavisen.

– Men vi vurderer dette nøye og etter spesifikke kriterier. Vi kaster ikke bøker som fortsatt har bruksverdi, men vi må også se på om de har relevans for et folkebibliotek som Deichman. De bøkene som fortsatt har bruksverdi, blir sendt til Nasjonalbiblioteket, som tar vare på dem i fellesdepotet i Mo i Rana. Vi skal jo også sørge for plass for helt nye bøker, sier han til Dagsavisen, og forteller at mye av denne ryddejobben i forbindelse med flyttingen allerede er gjort.

– En del av de bøkene som ellers ville blitt kastet, blir solgt på loppemarkeder i biblioteket, eller folk får ta dem med seg. På en måte gjør vi allerede det som de to arkitektene foreslår, sier Skansen.

Han sier seg likevel villig til å holde døra åpen for å stille ut og gi bort bøker i arkitektenes containerhall på Filipstad, om dette blir noe av.

– De to skal bare ta kontakt med oss, så kan vi se hva vi får til, sier han til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vandrekunst

På Nasjonalmuseet mener de også at de delvis allerede gjør det som arkitektene foreslår. Selv om de skal flytte i 2020 og kunstverkene pakkes bort, er det ikke helt «kunsttørke» i Oslo. Det blir to store utstillinger på Arkitekturmuseet, som også er en del av Nasjonalmuseet.

– Vi har også fire vandreutstillinger som skal turnere landet rundt i 2019, sier Kydland.

I tillegg vil også kunst fra samlingen kunne oppleves på museer i Bergen, Ålesund og Sørlandets Kunstmuseum.

Mer fra Dagsavisen