Politikk

Ser til London for Oslo-kulturen

Oslos kulturnæringer har hatt halvparten av veksten til andre næringer. Med 22 tiltak i en fersk handlingsplan skal hovedstaden styrke både film-, musikk- og kulturgründermiljøet.

- En av de trendene vi ser i kulturnæringene nå er at vi helt fra starten av tenker internasjonalt. Det bidrar til at flere lykkes da vi får et større marked, og kan lære av de beste, sier konstituert kulturbyråd i Oslo kommune, Anne Siri Koksrud Bekkelund.

I byrådssaken om kulturnæringer, som Oslos byråd la fram i går, er det 22 tiltak som skal bidra til å styrke Oslo som kulturby. Handlingsplanen er basert på en rapport fra PR-byrået Kulturmeglerne som ble lagt fram tidligere i år.

 

Møttes i OL-jobb

I dag deltar nyskapende norske mote-, teknologi- og musikkbedrifter på arrangementet «Oslo meets Hackney» for å presentere seg for mulige samarbeidspartnere i London. Det er i regi av Oslo Business Region, som eies av Oslo kommune.

- Det er tenkt som et årlig arrangement hvor bedrifter kan knytte nettverk, utvikle ideer og eventuelt diskutere samarbeid, sier Bekkelund.

Hun forteller at det er flere grunner til at akkurat Hackney i London er blitt et av stedene Oslo vil samarbeide med.

- Det kom i stand etter at vi besøkte bydelen i forberedelsene til OL-søknaden. Bydelen er et eksempel på et sted som har brukt kulturnæringene til noe positivt, og har vokst fra å være en litt utdatert sliten bydel til et sted der det skjer mye spennende, sier Bekkelund.

 

Raske resultater

Målet til byrådet er at kulturnæringsbedrifter i Oslo skal ha like stor vekst som annen sammenlignbar næring, noe som ikke er tilfellet nå. Fra 2009-11 vokste de små og mellomstore kulturnæringsbedriftene med fire prosent, mens tilsvarende næringer vokste med ni prosent.

I tillegg vil byrådet få flere i byen til å bruke kulturtilbudene, samt legge til rette for at bedriftene også lykkes internasjonalt. Og oppskriften på suksess skal være blant annet disse tiltakene:

* Oslo kommune har inngått en «Creative Alliance» med byen Austin i Texas og Hackney-bydelen i London. Det er steder kommunen mener lykkes med kulturgründere.

* 600.000 kroner er satt av til en ordning som heter Raske resultater (Fire ukers behandlingstid. Man kan søke inntil 30.000 kroner til prosjekt med oppstart innen seks måneder).

* Oslo Business Region (OBR) og Kulturetaten skal tilrettelegge for møteplasser, nettverk og arenaer i kulturnæringen og mellom kulturnæringen og andre næringer. OBR skal også kurse i crowdfunding og andre finansieringsformer.

* Ledige kommunale lokaler skal løpende kartlegges og stilles til disposisjon for kunstnere og kulturnæringer, så de kan leie seg inn midlertidig.

 

Festival og film

I handlingsplanen er Oslo som musikkby trukket fram, med over 4.000 konserter i året og omsetning på en halv milliard. Kommunen mener musikklivet i Oslo er eksempel på en kulturnæring andre kan lære av, og vil satse mer på club- og konsertscener samt festivaler.

Også på filmfronten vil Oslo styrke seg. Etter mange år med kritikk av en for hovedstadsfokusert filmpolitikk, har den blåblå regjeringen fremmet ønske om maktspredning i Film-Norge, og ble i en utredning fra tidligere i høst anbefalt å flytte blant annet støtten til kortfilm ut til de regionale filmsentrene. Det er Oslo kommune svært skeptisk til i sin høringsuttalelse til utredningen. De mener det vil være dramatisk for filmproduksjonen i Oslo, og antyder at det kan være aktuelt å se for seg et eget filmsenter i Oslo.

- Om vi vil danne et eget filmsenter i Oslo får vi se litt videre på, men uansett må vi se på hvordan vi kan gjøre mer for filmmiljøet i Oslo, som faktisk består av 80 prosent av den profesjonelle filmbransjen her i landet, sier Bekkelund.

Mer fra Dagsavisen