Kultur

Ser økende jødisk-muslimsk hat

Forholdet mellom jøder og muslimer i verden er dårligere nå enn i den såkalte mørke middelalderen, sier historiker Mark R. Cohen.

– Jeg var optimist før. Men de siste par årene har ting gått feil vei, med økende antisemittisme i den arabiske verden og Europa, og en tilsvarende antimuslimsk bølge i Israel og Europa. Det er meget bekymringsverdig, alt sammen, ikke minst siden det får så alvorlige utfall. Se bare til terrorangrepene i Paris og Danmark, sier Mark R. Cohen.

Han er professor i Midtøstens og jødisk historie ved prestisjetunge Princeton Universitet i USA. Nå besøker han Oslo for å være med på Saladindagene ved Litteraturhuset, hvor han i kveld deltar i en paneldiskusjon om irakiske jøder.

Europeisk antisemittisme

Som historiker er Mark R. Cohen opptatt av å motbevise at konflikten mellom jøder og muslimer alltid har vært like fastlåst og vanskelig som i dag.

– Ingenting i religionene eller kulturene i seg selv tilsier at de må ligge i konflikt med hverandre. Det var Vestens kolonialisme på 1800-tallet som satte i gang konflikten mellom jøder og muslimer, gjennom for eksempel å tilby vestlig utdanning, noe jødene takket ja til, men muslimene ikke ønsket, og gjennom å eksportere antisemittismen som har så sterk og lang tradisjon i Europa, sier han.

Før det levde jøder og muslimer stort sett i fred, side om side i de samme landene.

– Jeg skal ikke underslå at forfølgelse skjedde. Men tidligere var jødene en av flere grupper som ble forfulgt fordi de ikke fulgte islam. Det ble også andre minoriteter. I dag forfølges jøder på grunn av sin jødiske religion og kultur, sier Cohen.

Generasjon uten fred

I 2015 er lyspunktene vanskelige å finne.

– En hel generasjon jøder og muslimer er vokst opp med å hate hverandre. Unge palestinere er andre generasjon som vokser opp under israelsk okkupasjon – de har åpenbart ingen positive følelser for Israel. På den andre siden har en hel generasjon israelere vokst opp med arabisk terrorisme . Tidligere generasjoners konflikter, for eksempel seksdagerskrigen i 1967, foregikk hovedsakelig langt unna folk, i ørkenen. Nå er alt kommet nærere, sider Cohen.

«Konfliktadministrasjon»

Israelsk koalisjonspolitikk hjelper ikke.

– Et helt nytt ordforråd har vokst opp rundt nåværende statsminister Netanyahu. Man må «administrere konflikten» heter det nå. Ikke løse den. Ikke forstå den. Men administrere den. Det betyr at man i praksis har gitt opp troen på faktisk fred. Og – enda mer deprimerende – jeg ser faktisk ikke en eneste opposisjonspolitiker i sikte som har styrke, mot og karisma til virkelig å utfordre denne tankegangen. Israelere flest har landet på at situasjonen nå er så bra som den kan få blitt. Det er trist, men der ligger altså lista, sier Cohen.

Mer fra Dagsavisen