Kulturbyråd i Oslo kommune, Hallstein Bjercke (V) er svært positiv til en alternativ kino i Oslo. Bildet er tatt da Byrådet hadde vedtatt å selge Oslo kino til Egmont Nordisk Film. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Ser lyst på framtida for arthaus-kino

Kulturbyråden i Oslo kommune, Hallstein Bjercke, mener en alternativ kino kan være en realitet i Oslo ­allerede i 2016. Det er helt naturlig å bevilge driftsstøtte til prosjektet Verdensteatret, mener han.

- Vi er nok ikke så langt unna. Jeg tror Verdensteatret er klare i 2015 for å videreutvikle prosjektet sitt, og den aktuelle eiendommen de har sett på skal jo selges rundt nyttår. Jeg tror de vil være oppe og gående i 2016, sier Hallstein Bjercke (V), kulturbyråd i Oslo kommune til Dagsavisen.

Flere har den siste tida etter den lange konflikten mellom Oslo kino og distributøren UIP, som førte til at flere filmer ikke ble satt opp, etterlyst en alternativ kino i Oslo. Og det kan snart bli en realitet, skal vi tro Oslos kulturbyråd.

Onsdag la byrådet fram sitt forslag til budsjett for 2015, og flere av aktørene bak arthauskinoprosjektet Verdensteatret er på listen over tilskuddsmottakere. Det er distribusjonsselskapet Arthaus, festivalen Film fra Sør, Oslo Dokumentarkino, teatergruppen Kompani Camping og Dok*land som står bak prosjektet, som Dagsavisen har omtalt ved flere anledninger.

 

Les også: Vil gi Oslo det andre hovedsteder ikke har

 

Søkte i fjor

Verdensteatret er et foreløpig navn på prosjektet om å etablere et uavhengig film- og teaterhus på tomten ved siden av Hausmania i Oslo. Her skal det være rom for de smalere filmene, som ikke får plass i Oslo kinos saler, samt debatter og teateroppsetninger.

I fjor søkte Verdensteatret om 50 millioner kroner i etableringsstøtte fra Oslo kommune. Dette fikk de ikke, men Hallstein Bjercke har ivret for prosjektet likevel. I går skrev Dagbladet om Oslo Arbeiderpartis forslag om å selge Oslo Konserthus og gi pengene til Verdensteatret og Film fra sør. Dette ønsker ikke Bjercke. Forslaget var en del av Oslo Arbeiderpartis kulturløft for Oslo.

- Jeg synes ikke forslaget er spesielt spennende eller nytenkende, men nok et eksempel på hvor instrumentelt Arbeiderpartiet tenker i sin kulturpolitikk. Jeg mener kulturutvikling skjer best med initiativ fra kulturen selv, og jeg har jobbet med gjengen bak Verdensteatret i et år nå, og de fikk innovasjonsmidler for å utvikle prosjektet sitt. Dette var Arbeiderpartiet imot, sier han.

 

Vil gi driftsstøtte

Bjercke forteller at tanken med å gi aktørene innovasjonsmidler er at de skal få rom til å utvikle prosjektet sitt til det er klart. De har allerede mottatt 600.000 kroner i denne typen støtte, og Bjercke utelukker ikke at det vil bli mer. I tillegg har han inkludert teatergruppen Kompani Camping i listen over dem som får driftstilskudd fra kommunen. De får fra neste år 500.000 kroner, dersom bystyret vedtar budsjettforslaget i desember, og av de andre aktørene har Oslo dokumentarteater fått foreslått økt støtte fra 200.000 kroner til 300.000. Også Film fra Sør får en foreslått økning til 900.000 kroner.

- Verdensteatret fikk nei til etableringsstøtte i fjor, men nå utelukker du altså ikke at de får driftsstøtte i framtida?

- Snarer tvert imot. Det er den naturlige utviklingen videre, sier Bjercke.

Initiativtakerne bak Verdensteatret forteller Dagsavisen at de har en fin progresjon i prosjektet, men vil foreløpig ikke si noe om hva det betyr.

 

Konserthuset

Oslo Aps forslag om å selge Oslo Konserthus blir ikke kontant avvist av Bjercke.

- Men i forslaget sitt har de ingen løsning for Oslo-Filharmonien. Da angriper man dette i feil ende, sier Bjercke. Han viser til at det har kommet flere konserthus her til lands, blant annet Kilden i Kristiansand.

- Konserthuset i Oslo er ikke lenger landets flotteste, og det er en utfordring. Men vi politikere skal være varsomme med å sette i gang byggeprosjekter uten å høre dem som benytter seg av bygget. Her må Filharmonien være i førersetet, akkurat slik det er med utviklingen av Verdensteatret. Utviklingen må ikke styres fra politisk hold, sier Bjercke.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no