Selger Sonja Henie-klenodium

I Son ligger det en kiste som skal ha inneholdt noen av skattene til Sonja Henie. Nå er den lagt ut for salg.

Arvid Munthe Johannesen og kona Gun Munthe Kolseth er det man kan kalle storsamlere. Alt fra glass til biler fyller hjemmet og garasjen deres i Son.

Nå har de dratt fram en liten skattkiste fra loftet, nærmest bokstavelig talt.

Kisten er egentlig en koffert, en såkalt Royalrobe Trunk, med en rekke skuffer og hengeplasser til klær.

Det som gjør dette eksemplaret spesielt, er at det skal ha tilhørt kunstløperen og Hollywood-stjerna Sonja Henie.

Kjøpt fra dødsboet

Johannesen jobbet tidligere som museumstekniker på Henie Onstad Kunstsenter, som ble opprettet av Sonja Henie og ektemannen Niels Onstad.

Der hadde Johannesen en kollega, som hadde vært til stede da dødsboet til Niels Onstad ble auksjonert bort på slutten av 70-tallet. Kofferten var én av gjenstandene som ble solgt.

– Kollegaen min kjøpte den, men på begynnelsen av 90-tallet skulle boligen hans renoveres og han hadde ikke plass til å oppbevare den. Da overtok vi den, forteller Johannesen.

Siden da har kofferten stått hjemme oss ekteparet i Son.

Det var kona som kjøpte og formelt eier kofferten, men Johannesen er ansvarlig for salget.

I likhet med ektemannen, har også hun en tilknytning til kunstløperen. Hun har nemlig restaurert flere av Sonja Henies originale skøytekostymer, på oppdrag for Henie Onstad Kunstsenter.

Gun Munthe Kolseth, som eier kofferten, har restaurert flere av Sonja Henies skøytekostymer. Her foran noen kjoler på temautstillingen om Sonja Henie for noen år tilbake.
Foto: Privat

Ble brutt opp

Selve kofferten har hun brukt til oppbevaring av smykker og ulike utkledningskostymer. Den har nemlig en egen skuff for smykker og andre verdigjenstander.

Før kofferten ble solgt i dødsboet, ble den brutt opp. Johannesen tror det må ha vært noen som var på jakt etter smykker i denne skuffen.

Hva de fant, hvis de fant noe, vites ikke. Kofferten var tom da den ble solgt. Johannesen jobber for tiden med å restaurere låsen.

LES OGSÅ: Gir ny ishall navn etter Sonja Henie

Adressert til Niels Onstads shippingselskap

Det finnes ingen sertifisering eller annen dokumentasjon på at kofferten har vært brukt av Sonja Henie. Johannesen er derimot ikke i tvil om at det var hennes.

Han har blant annet funnet noen gamle fotografier som viser den tidligere kunstløperen med noen lignende kofferter. Hun hadde nemlig flere av denne typen. På utsiden av kofferten er dessuten et merke, som viser at den ble solgt fra en forretning i Beverly Hills, like nær hjemmet til Sonja Henie i Delfern Drive.

Kofferten har også en adresselapp, fra da den ble fraktet til Norge. Den viser at kofferten ble sendt til shippingselskapet til Niels Onstad i Oslo.

Kunstløperen Sonja Henie besøkte Norge i 1953 for å opptre for et norsk publikum. Her fra åpningsshowet på Jordal Amfi. Showet hadde 33 forestillinger, alle med fulle hus.
Foto: Høel / NTB Scanpix Kunstløperen Sonja Henie besøkte Norge i 1953 for å opptre for et norsk publikum. Her fra åpningsshowet på Jordal Amfi. Showet hadde 33 forestillinger, alle med fulle hus.

Har fått rundt 50 henvendelser

Johannesen legger ikke skjul på at lanseringen av filmen «Sonja» er grunnen til at de velger å selge kofferten nå.

– De siste ti årene har den stått ubrukt på loftet, så vi har lenge tenkt på å selge den, sier han.

Han la ut en annonse på Finn like før jul. Siden da har det ifølge Johannesen kommet inn rundt 50 henvendelser. Mye av oppmerksomheten har kommet som følge av at Finn delte annonsen med sine nærmere 230.000 følgere på Facebook, med teksten «Sjekk denne skatten som selges på FINN nå - ganske kult».

– Jeg har fått masse bud, men kofferten er fortsatt til salgs. For oss så handler ikke dette om penger, men vi betalte mye for den i 1991, så det hadde vært greit å i det minste dekke inn det beløpet, sier Johannesen.

LES OGSÅ: – Sonja Henie kan være glad hun slapp sosiale medier

Vil at kofferten blir værende i Norge

Ekteparet har uansett ikke tenkt til å selge kofferten til hvem som helst.

– Det hadde vært koselig om den ble solgt til en person som har en spesiell interesse for Sonja Henie. Vi vil også gjerne at den blir i Norge. Museer har ikke vært interessert i det hele tatt, så den forblir nok i privat eie. Hvis ingen byr et anstendig bud, så kan den godt stå i garasjen vår noen år til også, sier Johannesen.

Han røper at det for tiden er et par-tre personer med seriøse henvendelser om kofferten, som han er i dialog med.

Les Dagsavisens anmeldelse av filmen «Sonja» her