Kultur

Seerrekord for 
utskjelt stordrama

Danskene strømmet til den rekorddyre dramaserien «1864» som var slaktet av historikere og politikere lenge før premieren.

Seerrekord for 
utskjelt stordrama

Danskene strømmet til den rekorddyre dramaserien «1864» som var slaktet av historikere og politikere lenge før premieren.

n REIDAR SPIGSETH

Søndag hadde den episke dramaserien som har norske Jakob Oftebro i en av hovedrollene, hadde 1,7 millioner seere. Det tilsvarer to av tre TV-seere i landet hvor søndags-drama på DR nærmest er blitt tradisjon.

Historisk

«1864» er den største satsingen i dansk og nordisk TV-sammenheng, en historisk dramaserie med budsjett på nær 173 millioner danske kroner. TV-serien er regissør Ole Bornedals og DRs dramautgave av et sentralt stykke dansk historie, om da Danmark gikk til krig og tapte mot den prøyssiske overmakten i 1863-64. Rundt 5.000 danske soldater ble drept i krigen, som førte til at Danmark mistet Holsten, Lauenberg og Slesvig.

Historien er gjenfortalt ved hjelp av et hundretalls skuespillere fra mange land, 6.000 statister og et bidrag på 100 millioner danske kroner fra den danske regjering. Hensikten med serien var blant annet å gi Danmarks unge et innblikk i dansk historie, og hva som førte til at Danmark mistet halvparten av landområdene sine.

Kontrovers

Før premieren konstaterte politikeren Pia Kjærsgaard fra det konservative Folkepartiet, som for øvrig har tradisjon for å være svært kritisk til DRs dramaserier, at hele TV-serien var bortkastede penger. Hun var rystet, ifølge avisen Berlingske.

- Den er tendensiøs, og den politiserer uten skam. Det virker som det er vår tids politikk snarere enn fortida Ole Bornedal vil si noe om, og det har gått helt galt, uttalte Kjærsgaard i forrige uke. Partikollegaer av henne har omtalt serien som pinlig.

Samtidig er serien blitt karakterisert som historieforfalskning av historikere som har sett to episoder i forkant.

Historikeren Rasmus Glenthøj mener «1864» viser en for lettvint behandling av historiske fakta, og det er spesielt en forenklet og karikert skildring av sentrale politiske skikkelser, samt en påstand om at dansk nasjonalisme var bakgrunn for krigen, som historikerne er kritiske til. De har kalt DR-serien som fordummende, og mener også den er et åpenbart forsøk fra regissør Bornedals side på å si noe samtidig om Danmarks krigsdeltakelse i Afghanistan.

En «fuckfinger»

Danske TV-anmeldere har gitt serien fra til tre til fem på terningen. Mest positive er forfatter Carsten Jensen og TV-anmelderne i avisene Politiken og BT, og TV-anmelder Henrik Palle konstaterer at Bornedal også har gitt «en øretæveindbydende fuckfinger» til politikere som har bestilt et finmalende, historisk drama. Han kaller også «1864» det visuelt flotteste danske TV-drama han har sett.

Ekstrabladets Henrik Queitsch mener på sin side at handlingen er preget av en for salig fortellerstemme, pedagogiske pekefingre, og at sentrale karakterene i serien er så grovt tegnet at de kunne vært med i en folkelig komedie.

Regissør Ole Bornedal har på sin side avvist at serien er historisk villedende, og kaller kritikken for prematur, latterlig og meningsløs.

«1864» har fått støtte av norske TV 2, som skal vise storserien rundt årsskiftet.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

«Den er tendensiøs, 
og den politiserer uten skam.»

Pia Kjærsgaard, 
Folkepartiet

Fakta tittel

Mer fra Dagsavisen