Kultur

Teateranmeldelse «Mysteriene i Kråkeslottet barnehage»: På sporet av en pølsetyv

Når både boller og pølser kommer på avveie, er mesterdetektivene Leon og Live på sporet av tyven med det samme. Mysteriene i Kråkeslottet barnehage er blitt teater!

Dagsavisen anmelder

TEATER

«Mysteriene i Kråkeslottet barnehage»

Av Lars Mæhle og Odd Henning Skyllingstad

Dramatisert av Knut Wiulsrød

Regi: Marianne Sævig

Dukker: Marthe Brandt

Kostymer: Lise Fjeld

Lys- og videodesign: Kristjan Belgau

Med: Knut Wiulsrød, Marianne Edvardsen/ Emilie Mordal, Erlend Rødal Vikhagen, Janne Starup Bønes

Trikkestallen, Torshov

Passer for barn fra 3 år.

Bøkene til forfatter Lars Mæhle og illustratør Odd Henning Skyllingstad om kriminalgåtene i Kråkeslottet barnehage er blitt en favoritt hos mange små. Ikke så rart kanskje, med de mange fine karakterene, den lune humoren og de små krimmysteriene som baserer seg på svært gjenkjennelige hverdagssituasjoner. Nå har endelig våre to små barnehagedetektiver Leon og Live kommet seg til scenen. Oslo Nye Trikkestallen har nemlig laget herlig dukketeater av to av Mæhle og Skyllingstads bøker.

Det er mysteriene med de forsvunne bollene og de forsvunne pølsene som får utfolde seg foran oss i salen. Først er vi med på karneval i barnehagen, der de voksne har kledd seg ut som engel og djevel, Leon og Live selvsagt er utkledd som detektiver, og lille Aksel, som esker å telle alt mulig, er «supejhelt» for anledningen. Det er Aksel som teller bollene barna skal få, men plutselig er en bolle forsvunnet! Hvem er tyven? Et nytt mysterium dukker opp i forestillingens andre del der barnehagebarna er på tur i skogen og skal grille pølser. Da forsvinner en hel pakke med pølser. Hva har skjedd? Flere av barna og en hare mistenkes for tyveriet, men det hele skal ta en plutselig og uventet vending når Leon og Live finner helt nye dyrespor i skogen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mens bøkene følger mysteriene ganske tett, har sceneversjonen i Knut Wiulsrøds fine dramatisering, fått en rekke tillegg. Leon og Live presenteres så godt at man ikke trenger å ha lest bøkene om dem. Det synges også mange sanger barna allerede kan, og det deles ut ark med tekst, så de voksne kan synge med og man har et minne om forestillingen å ta med hjem. Forestillingen overrasker også med en aldri så liten forestilling i forestillingen.

Som så ofte ellers, er dukkene (laget av Marthe Brandt) på Trikkestallen makeløse og svært forseggjorte. Vi kjenner lett igjen karakterene fra bøkene, og dukkeførerne gir dem liv og fører dem både med vante og kreative hender gjennom fortellingen. Det er virkelig gøy å se på! Barnehagebarna, som alle er dukker, er like søte og sjarmerende som alle andre barn, og telleren og «supejhelten» Aksel blir fort en favoritt blant de voksne.

Men barna henger også med, selvsagt! Det synges av full hals, det les og det prates (med og til karakterene på scenen). Kontakten mellom sal og scene er veldig god i denne oppsetningen, og det er tydelig at barna koser seg og er engasjerte.

Her er mer du kan oppleve på Oslo Nye denne våren: «De Urolige» til teaterscenen (Dagsavisen+)

Oppsetningen klarer å fylle forestillingens førti minutter med mye uten at det blir for mye. Opplæring i brannsikkerhet får vi også. Sangen til Brannbamsen Bjørnis, som er Norsk brannvernforenings barnekontakt og som stadig reiser rundt på barnehagebesøk, har nemlig også fått plass! Like greit å lære seg å ringe 110 hvis noe skulle skje – brannalarm eller pølsebål ute av kontroll, for eksempel.

Men først og fremst er dette en drøy halvtimes moro for både små og store der flotte dukker og dyktige dukkeførere utmerker seg. Og hvem som er bolle- og pølsetyven? Dra til Trikkestallen og finn ut selv!