Kultur

– Vi har en tendens til å fordømme, men også være nysgjerrige på kriminelle

Etter at første forestilling ble utsolgt på halvannen time, er det nå blitt satt opp én ekstraforestilling av Borgerteatrets «Fengselsfugl».

– Slik jeg ser det er omsorgen i kriminalomsorgen knyttet opp til menneskene som de innsatte møter og ikke systemet i seg selv, sier Ilene Sørbøe til Dagsavisen.

Hun er kunstnerisk leder og regissør for Borgerteatrets «Fengselsfugl». Forestillingen tar opp forholdene til innsatte, ansatte og pårørende innen kriminalomsorgen. Etter første forestilling ble utsolgt på rekordtid blir det nå satt opp én ekstraforestilling. Men det kan bli utfordrende om det blir behov for enda flere oppsetninger av «Fengselsfugl».

– To av de som er med sitter i fengsel så det er ikke så lett å få det til. I tillegg spilles den på hovedscenen på Oslo Nye Teater, som er en travel scene som må prioritere å spille andre forestillinger. «Fengselsfugl» er jo et gratistilbud til hovedstadens befolkning, som betyr at Oslo Nye ikke tjener noe penger på forestillingene, sier Sørbøe.

«Fengselsfugl» er den andre Borgerteatretforestillingen. Borgerteatret er en del av Oslo Nye Teaters samfunnsoppdrag. Hver forestilling tar for seg et samfunnspolitisk tema og lar mennesker som har personlig erfaring med tematikken, fortelle sin livshistorie fra scenen.

Les også: – Trodde narkohundene var pappas hund

Sørbøe tror tematikken i stykket er det som tiltrekker så mange til forestillingen.

– Fengsel er naturlig nok lukket for offentligheten, det er få som vet hva som foregår bak de høye murene. I forestillingen får man møte mennesker som har vært innsatt og ansatt i norsk fengsel som deler sine personlige erfaringer og røverhistorier fra bak disse murene. Mange har en tendens til å fordømme, men også være nysgjerrige på kriminelle. De skiller seg fra oss lovlydige ved at de har tatt noen alternative valg på sin livsvei, og det kan det være spennende å høre om, sier Sørbøe.

Les også: Byrådet setter av 30 millioner kroner til Oslo Nye Teater

– Vi skal se hverandre

Regissøren flyttet til Galgeberg i desember i fjor og går ofte forbi fengselet på Grønland. Hver gang har hun de som befinner seg innenfor murene i tankene, både de innsatte og de ansatte. I prøveperioden var hun også ofte innom for å gjennomføre prøver og for å få et reelt innblikk i livet på innsiden. Hun håper så mange som mulig ser stykket og anser teater som en fin arena til å ta opp tematikk av dette slaget.

– Jeg er opptatt av at vi skal se hverandre i Oslo og at vi skal høre hverandres livshistorier, og jeg har lyst til at kriminelle selv skal fortelle sin historie, så de ikke blir nok en marginalisert gruppe som vi snakker om og ikke med. I forlengelsen håper og tror jeg at teater kan være med på å bryte ned fordommer mange har mot kriminelle, og kanskje legge bak seg ideen om at norske fengsler er som hotell – for det stemmer overhodet ikke.

Les også: Ane Dahl Torp til årets Peer Gynt på Gålå, som Mor Åse

Ilene Sørbøe, dramaturg ved Oslo Nye Teater og kunstnerisk leder for Borgerteatret

Den første forestillingen solgte ut på halvannen time og etter at billetter til den nye forestillingen ble lyst ut på mandag, er det kun noen få billetter igjen. Selv om det er utsolgt oppfordrer Sørbøe folk til å møte opp på Oslo Nye Teater.

– Det er veldig mange som bestiller billett uten å dukke opp, så man kan møte opp på døra lørdag 21. september, 14.00 og få plass. Vi ønsker stappfull sal!

Les også: Minneord: John Mayall er død

– Ingen politikere tar opp kampen

Noe av det Sørbøe syns er mest interessant med fengselstematikken, er begrepet kriminalomsorg.

– Omsorg er paradoksalt. Er omsorg noe vi bruker i måten vi behandler de kriminelle i samfunnet på? Slik jeg ser det er omsorgen i kriminalomsorgen knyttet opp til menneskene som de innsatte møter, og ikke systemet i seg selv, sier Sørbøe og fortsetter:

– Systemet har ikke tid til alle og systemer kan ikke vise omsorg. Vi anser den norske kriminalomsorgen for å være den beste i verden, men de ansatte har ikke tid til å ta vare på de innsatte, de får for dårlig betalt og mange blir sykmeldt grunnet det både psykisk og fysisk tunge – men viktige – arbeidet de gjør.

I en undersøkelse utført av konsulentselskapet Rambøll i 2023 på oppdrag fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) kom det fram at flere ansatte i kriminalomsorgen får psykiske og fysiske helseplager som følge av jobben.

– Målet må være å få omsorgen tilbake i kriminalomsorgen, men det er det få politikere som snakker om. For det fører ikke til valgstemmer å tale kriminalomsorgens sak i dagens politiske landskap.

Les også: – Drømmen er at festivalen skal følge hele Akerselva fra Nydalen til Vaterland

Mer fra Dagsavisen