På scenen

Hen gjør Jesus til trans: – Det er litt rampete

Teater Innlandet mente at Esben Esther Pirelli Benestad var blant de få i Norge som kunne spille Jesus. Nå føler hen på ansvaret, skriver Vårt Land.

Esben Esther Pirelli Benestad sammen med prest Einar Gelius.

– Jeg har så stor respekt for Jesus-skikkelsen, at ansvaret jeg føler på scenen, er større enn noen gang før. Jeg vil så gjerne berøre så mange som mulig, og såre så få som mulig, sier Esben Esther Pirelli Benestad til Vårt Land.

Hen skal spille Jesus i Teater Innlandets oppsetning av stykket «Evangeliet etter Jesus, Himmelens Dronning».

Pirelli Benestad er sexologiprofessor og transpioner, og ble begeistret da hen leste manuset til forestillingen, skriver Vårt Land.

Sexolog Esben Esther Pirelli Benestad og hens ektefelle sexolog Elsa Almås.

Rampete

«De bibelske fortellingene er blant de eldste og sterkeste vi har. Men i dette evangeliet er Jesus trans», skriver Teater Innlandet om stykket på sine nettsider. Oppsetningen inngår i Den norske kirkes Skeivt kulturår-markering.

Espen Ester Pirelli Benestar spiller hovedrollen i Teater Innlandets oppsetning av «Evangeliet etter Jesus, himmelens dronning»

Stykket er skrevet av dramatiker Jo Clifford, en av Skottlands sentrale dramatikere, og regissert av Terje Strømdahl. Prest og forfatter Elisabeth Thorsen har oversatt dramaet til norsk. Det har Norgespremiere i september i Hamardomen. «Velkommen til en litt annerledes «gudstjeneste» som åpner det radikale, kristne kjærlighetsbudskapet til å gjelde alle som historisk har vært utestengt og ekskludert på grunnlag av kjønn, legning eller identitet, men også spør hvor åpne og inkluderende vi er som samfunn», skriver Teater Innlandet. Med stykket ønsker Teater Innlandet å utfordre faste forestillinger om kjønn, identitet og tro.

– Det er litt rampete gjort. Mennesket Jesus var et mannemenneske. Men hva han følte om seg selv, vet vi ikke, sier Pirelli Benestad til Vårt Land.

Kunsthistorien

Pirelli Benestad har markert seg som ikke-binær transperson, og har vært sentral i gjennomføringen av sexologistudiet i Universitet i Agder. I fjor pensjonerte hen seg, og skrev historie når hen fikk Norges første kjønnsnøytrale tittel.

En pensjonert professor får normalt tittelen professor emeritus eller professor emerita, avhengig av kjønn. Pirelli Benestad fikk professortittelen professor emerit.

I arbeidet med stykket har Pirelli Benestad jobbet seg gjennom kunsthistorien. For eksempel var renessansens kunstnerne opptatt av det opphøyde, ukjønnede ved Jesus, forteller Benestad til Vårt Land.

– Har du noen gang sett en avbildning av en maskulin Jesus? Det har ikke jeg. Han har veltrimmet skjegg, men er veldig androgyn, sier hen til Vårt Land.
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Skeivt kulturår

  • I 2022 år det femti år siden Stortinget opphevet straffelovens paragraf 213, som forbød sex mellom menn. I den anledning har Kulturdepartementet satt av ti millioner kroner til å markere Skeivt Kulturår landet rundt.
  • «Evangeliet etter Jesus, Himmelens Dronning» er skrevet av den skotske dramatikeren Jo Clifford, regissert av Terje Strømdahl og oversatt til norsk av prest og forfatter Elisabeth Thorsen. Nykomponert musikk til stykket er laget av Ingrid Frivold.
  • Esben Esther Pirelli Benestad er en pioner innenfor transmiljøet i Norge, og har som sexolog satt søkelys på transpersoners rettigheter og engasjert seg i det offentlige ordskiftet og i debatter rundt transpersoner.
  • I 2002 lagde sønnen hans, Even Benestad, dokumentarfilmen «Alt om min far».

---