På scenen

Bare morsomt for dem som synes det er gøy med folk som sier «Hællæ»

Overspillteatrets «Rare greiær»-lek med Netflix-serien «Stranger Things» er blitt ganske tynne greiær.

---

2

«Rare greiær»

Av Overspillteatret

Regi: Frode Gjerløw

Scenografi og kostymer: Eilif Fjeld Teisbo

Med: Vilde Johannessen, Johan Maurud, Patrik A. Stenseth og Marlene Stavrum

Vega Scene

---

Teatergruppen Overspillteatret har gjort det til en greie å lage teater av populære serier. De har til nå spilt tre sesonger av sin teaterversjon av «Game of Thrones» («Spelet om trona») på Salt i Oslo, og «Rare greiær» er et forsøk på å skape teater av enda en populær serie. Men mens «Spelet om trona» har hatt en ganske allmenn appell og også har blitt kritikerrost for sin humor, er «Rare greiær» blitt ganske tynne greiær.

Men først – hvis du er en av dem som ikke har fått med deg serie-fenomenet «Stranger Things», så les her: «Stranger Things» er myntet på ungdom, men en god del voksne har også funnet glede i denne serien, som bl.a. har 90-talls-ikonet Winona Ryder på rollelisten. For oss som vokste opp med amerikanske TV-serier på 80- og tidlig 90-tall er denne serien en herlig nostalgi-tripp med snor-rette amerikanske nabolag, livet på high school og en rekke referanser til 80-tallets populærkultur og sci-fi-filmer.

I første sesong forsvinner en tolv år gammel gutt fra en småby i Indiana. Mens kameratene leter etter ham, oppdager de en rekke rare greier, som hemmelige eksperimenter hos myndighetene og ikke minst portaler til en annen dimensjon. Serien hadde premiere i 2016 og ble en umiddelbar suksess, og denne våren starter sesong fire.

Sarpsborg og Borregaard

I «Rare greiær», der handlingen er lagt til østfoldbyen Sarpsborg, kan vi kjenne igjen en rekke elementer fra Netflix-serien. For også her er det en forsvunnet gutt, her er også andre dimensjoner, 80-tallsreferanser og en mystisk jente med overnaturlige krefter. Men mest av alt handler dette om å være fra Sarpsborg, og denne forestillingen er så nær lokal- og skolerevyen i stil og form at det er helt fryktelig. Man stiller høyere krav til hva en profesjonell teatergruppe skal prestere enn det vi opplever her.

Det så mye billig rumpehumor at det faktisk ikke er morsomt. Måten man kommer til en annen dimensjon på i «Rare greiær» er nemlig gjennom å spise den lokale fastfoodretten Ståles Spesial (som publikum for øvrig også kan få bestille). Den andre dimensjonen befinner seg inni Ståles kropp. Og veien ut er gjennom en stor rumpe som trilles frem på scenen. Den eneste substansen jeg finner i dette, må være de tynne, brune tekstilene som dras ut mellom rumpeballene mot slutten av forestillingen. For dette har ingen overordnet tematikk, det er vanskelig å si hva det egentlig handler om. Det virker som om regissør Frode Gjerløw og de fire skuespillerne på scenen har laget teater etter innfallsmetoden.

Det er også litt vanskelig å lage noe handlingsresymé av denne forestillingen fordi den er så rotete og hele tiden beskjeftiger seg med lokale Sarpsborg-spøker. De fire ungdommene vi treffer i «Rare greiær» (spilt av Vilde Johannessen, Johan Maurud, Patrik A. Stenseth og Marlene Stavrum) prøver å leve vanlige ungdomsliv, men avbrytes av at det skjer en del merkelige overnaturlige ting, særlig på Borregaard vanillinfabrikk. Det er broren til en av dem som er forsvunnet inn i en annen dimensjon, og jakten på denne broren skal vel være forestillingens hovedplot.

Men forestillingens egentlige hovedperson er Sarpsborg-/Østfolddialekten. Dialekten som egentlig var morsomst en gang på 90-tallet da karakteren Raymond rulet revyscenene (han var riktignok fra Fredrikstad), men for lokalpatrioter og dem som kjenner skuespillerne, er det sikkert gøy fortsatt. Det er i alle fall en god del latter blant premierepublikummet hver gang noen sier «hællæ» eller «hælle måne» på scenen.

Stranger Things

Selv ler jeg dessverre ikke en eneste gang, mest fordi dette blir for platt, men også fordi denne forestillingen aldri får noen allmenngyldighet over seg. Den retter seg mot et altfor smalt publikum, selv om den tar utgangspunkt i et populærkulturelt fenomen.

Selv om «Rare greiær» har tatt godt vare på referansene til «Stranger Things» har de dessverre ikke klart å formidle noe nytt gjennom bruken av disse. En virkelig rar ting er for øvrig at det virker som om skuespillerne selv synes de er veldig morsomme mens de holder på, for iblant kan man ane private smil på scenen. Og det i en forestilling som ikke er særlig morsom.

For den som vil ha mer av den virkelige serien «Stranger Things», som også har en helt annen kvalitet enn denne forestillingen, så lanseres sesong fire denne våren/sommeren. Men det vet nok de mest ihuga seerne allerede.



Mer fra Dagsavisen