Scene

- Trist at Norge hyller Handke

Den framstående kroatiske forfatteren Slavenka Drakulic holdt årets Bjørnson-forelesning om fred og forsoning. Nå reagerer hun på tildelingen av Ibsen-prisen til Peter Handke.

- Dette er ikke en privat pris. Dette er offentlige midler. Det er trist at norske skattepenger brukes til å hylle Peter Handke, sier Slavenka Drakulic til Dagsavisen.

Tidligere i år var hun en av hovedgjestene under Den Norske Litteraturfestivalen på Lillehammer, der hun holdt årets Bjørnson-forelesning med temaet fred og forsoning på Balkan. Hun er en av de fremste forfatterne fra det tidligere Jugoslavia, er oversatt til en rekke språk, og har skrevet både fiksjon og sakprosa om krigen i det tidligere Jugoslavia. I reportasjeboken «Ikke en flue fortred» (2006) er hun til stede i rettssaken mot Serbias folkemordtiltalte ekspresident Slobodan Milosevic. Da Milosevic døde i 2006, holdt Peter Handke tale i begravelsen hans. Den østerrikske forfatteren er omstridt for sitt engasjement for Serbia, og for reportasjene han skrev på 90-tallet fra det tidligere Jugoslavia.

- Handke har vanæret seg selv ved å holde hyllesttale i begravelsen til Milosevic. Det er trist at en så profilert forfatter tar side med krigsforbrytere, mener Slavenka Drakulic, som har fulgt Handkes forfatterskap og skrevet artikler om Handke og hans forfatterskap tidligere.

Ettertanke: Forsvarer prisen til Handke

Les også:

«En skam»

Søndag kommer Handke til Oslo for å motta den internasjonale Ibsen-prisen på 2.5 millioner kroner. Tildelingen har skapt sterk debatt både Norge og internasjonalt i ukene fram mot morgendagens prisseremoni. På seminaret i regi av Helsingforskomiteen på Litteraturhuset denne uka ble prisen kalt «en skam for regjeringen» og «en skandale». Forfatter Karl Ove Knausgård er medeier i Pelikanen Forlag, som i fjor ga ut Peter Handkes roman «Det store fallet» på norsk. Det var første gang Handke ble utgitt på norsk siden 1996.

I ukens nummer av tidsskriftet Vinduet får Knausgård krass kritikk av forfatter Øyvind Berg, for sitt forsvar for Handke og talen i Milosevic‘ begravelse. I en e-post til Dagsavisen ved utgivelsen av Handke-boka, kalte Knausgård Milosevic-talen for «det minst politisk korrekte en forfatter har gjort siden Hamsun skrev Hitlers nekrolog, men bare dersom man ser det fra utsiden, for leser man det han faktisk sa, og det han har skrevet om Serbia, er det å nyansere en ensidighet i vestlige medias dekning av konflikten han vil, ikke glorifisere eller frita for skyld». Knausgård deltar på Ibsen-konferansen i Skien i morgen.

Les også:

Briljant forfatter

- Peter Handke er en briljant forfatter, han har skrevet noen av mine favorittromaner. Ingen setter spørsmålstegn ved hans litterære kvalifikasjoner, sier Slavenka Drakulic.

- Hans romaner og dramatikk er ikke politiske. Men han har skrevet politiske pamfletter og reportasjer om Serbia. Han har gått inn i en politisk diskusjon, utført politiske handlinger, og kommet med politiske uttalelser. Ordene hans har betydning. Han kan ikke være unntatt fra politikken, mener Drakulic.

- Reportasjene hans fra Serbia etter krigen er politiske, men på en svært romantisk måte. Det han skriver, er ikke uskyldig. Handke vil sammenligne serberes lidelser med det kaldblodige drapene på 8.000 muslimske menn i Srebrenica, den verste massakren i Europa etter andre verdenskrig. Jeg skjønner poenget, også serbere ble drept, men det går bare ikke an å sette likhetstegn her. Det er moralsk forkastelig, mener Drakulic.

- I Norge har dere en lignende sak med Hamsun. Man har lignende tilfeller i de fleste land - i Frankrike har man Celine, for eksempel - med briljante forfattere som har politisk uakseptable synspunkter. Men også forfattere må holdes ansvarlig for sine meninger. Man kan ikke si at Handke ikke vet hva han sier og gjør.

Les også:

«Tildelingen av prisen til Handke er svært riktig og viktig» - les Ettertanke med juryleder Per Boye Hansen

Protesterer mot Handke-konferanse

En tverrpolitisk gruppe folkevalgte i Skien takker nei til å delta på årets Ibsen-konferanse, i protest mot tildelingen til Peter Handke.

Den internasjonale Ibsen-konferansen arrangeres årlig i Skien, i forbindelse med tildelingen av den internasjonale Ibsen-prisen. Mandag kommer Peter Handke til Ibsen-konferansen for å holde sin takketale. «Uavhengig av Handkes litterære kvaliteter har Handke blitt så nært knyttet til krigsforbrytere på Balkan, at dette for oss krysser en grense. Vi velger å markere vår motvilje mot prisutdelingen gjennom uteblivelse fra konferansen», heter det i oppropet, som er undertegnet av Emilie Schaffer (H), Heidi Hamadi (SV), Ingjerd Martinsen, Knut Einar Aas og Frode Bakken (Ap). Hele kommunestyret i Skien er invitert til å delta på Ibsen-konferansen.

- Vi som har undertegnet, klarer ikke å se hvordan hans støtte til krigsforbrytere kan skilles fra hans forfatterskap. Å hylle en slik forfatter kan jeg ikke være med på, sier Emilie Schaffer fra Høyre, som sitter i formannskapet og i kommunestyret i Skien.

Høyres kulturminister Thorhild Widvey roste Peter Handke da prisen ble tildelt, og kalte hans livsverk «imponerende» i en Twitter-melding.

- Jeg har fått støtte i Høyre lokalt for mitt synspunkt, selv om meningene er delte også i Høyre. Kulturministerens reaksjon vil jeg ikke uttale meg om. Hun ser på verkene hans isolert, jeg mener dette ikke kan ses isolert, sier Schaffer.

Nyeste fra Dagsavisen.no: