Bøker

Satser på e-bok uten forlag

I USA når selvpubliserte e-bøker rett som det er bestselgerlistene. I Norge er det få som tør å prøve seg uten etablerte forlag 
i ryggen.

Da Solveig Raddums barnebok «Mariell Tannfe» fikk nei fra en håndfull forlag, bestemte forfatteren seg like så godt for å ta saken i egne hender. Hun mener egenpublisering har blitt mye lettere med e-bøker.

- Å vente på svar fra forlag etter forlag føltes som et evighetsprosjekt. Min første tanke var da å gi ut historien som papirbok på eget forlag, men det hadde blitt for dyrt, sier Raddum til Dagsavisen.

Istedenfor fant hun verktøy på internett som kunne konvertere boken til riktig e-bokplattform, før hun lastet den inn i bokdatabasen. Nå er «Mariell Tannfe» tilgjengelig som e-bok i alle de store nettbokhandlene.

- Jeg har bakgrunn fra informatikk, men jeg tror ikke det er nødvendig for å få det til. Å gi ut e-bok er noe de fleste kan klare, ser Raddum.

«Mariell Tannfe» handler om en fe som skal ut på sitt første oppdrag. På barnerommet blir hun møtt av en hybelkanin som vil vise henne rundt, men som også har lumske planer.

Lite utbredt

Så langt er det ikke mange nordmenn som har valgt å gjøre som Raddum. Siden Bokskya ble opprettet er det, ifølge tall fra bokdatabasen, tretten forlag som har gitt ut kun én e-bok. Det er blant disse tretten det gjemmer seg et knippe selvpubliserte titler.

- Det har vært mye negativt snakk om e-bøker i Norge, og verktøyene for nedlasting har vært lite brukervennlig. Jeg tror at selvpublisering på nett vil bli mer utbredt etter hvert som nordmenn blir mer fortrolige med e-bøker, sier Raddum.

Så langt har hun solgt 22 eksemplarer av boken, men merker at salget øker nå som det er lettere å handle e-bøker.

- Siden jeg slipper utgifter for trykk og oppbevaring, så er det ikke mange bøkene jeg må selge for å gå i null. Jeg ser ikke bort fra at jeg vil prøvde noe lignende igjen, sier Raddum, og oppfordrer alle som ønsker å selvpublisere å prøve seg på e-bokplattform.

- Jeg tror det vil være plass til både selvpublisering og bøker fra etablerte forlag i e-bokmarkedet framover, sier hun.

Selv om selvpublisering ikke har tatt helt av i Norge ennå, er det blitt en farsott i USA. Hundrevis av e-bøker legges ut for nettsalg av håpefulle forfattere, men kun et fåtall blir anerkjent av massene.

Bestselgere

Det er de få suksessene som gjør at så mange har valgt å kaste seg på trenden. Blant det heldige fåtall er forfatteren Tracey Garvis Graves (45) som lå på bestselgerlistene med boken «On the Island». Etter å ha mottatt 14 avvisende brev fra litterære agenter tenkte Graves at det ikke fantest et marked for romanen hennes. Likevel bestemt hun seg for å prøve lykken. På under et år solgte hun 360.000 eksemplarer gjennom Amazon, Apple, Barnes & Noble, Sony, Kobo og andre selvpubliseringsplattformer.

Da boken dukket opp på bestselgerlistene fikk forlagene øynene opp for den romantiske romanen om en dame og en ung mann som strander på en øde øy. Ifølge Wall Street Journal betalte Plume forlag over en million dollar for «On the Island» og en bok til fra forfatteren. Første papiropplag er på hele 400.000 pocketbøker.

Flere suksesser

«On the Island» er den siste i rekken av selvpubliserte bøker som har gjort det stort. Forlaget Simon & Schuster betalte over 100.000 dollar for den selvpubliserte serien «Life‘s a Witch». Forfatter Brittany Gergotelis hadde allerede millioner av lesere på nettsiden Wattpad. Fantasyforfatter Amanda Hocking solgte 1.5 millioner e-bøker på egen hånd før hun fikk en millionavtale med St. Martins Press.

Da Dagsavisen intervjuet Hocking i fjor, så hun ikke bort fra at selvpubliseringsfenomenet ville spre seg.

- Jeg hadde forsøkt å få bøkene mine utgitt i åtte år, og det var ingen forlag som ville jobbe med meg. Slik ble jeg nødt til å prøve noe annerledes. Jeg tror ikke jeg er den eneste som vil klare å oppnå slik suksess, noen vil sikkert klare seg enda bedre, men jeg tror ikke det vil skje ofte, sa Hocking til Dagsavisen den gangen.

Mer fra Dagsavisen