Film

Sara Johnsen får filmpris

I dag får Sara Johnsen Arne Skouens ærespris under Filmfest Oslo. Midt i arbeidet med sin neste film.

- Jeg er veldig glad for dette. Arne Skouen var en flink regissør. Det er bra at det tross alt finnes en filmhistorie i Norge også, sier Sara Johnsen.

Juryen mener at hun gjennom filmene «Vinterkyss» og «Upperdog» har vist et særlig talent og er en sterk og personlig stemme i det norske kulturlivet. Den har også sett utdrag fra hennes kommende film «Det viktigste er forbi» og mener den blir et viktig bidrag til den norske filmhøsten.

Johnsen synes dette er en annerledes film enn de andre hun har laget:

- Den er mer kompromissløs. Den er en slags fabel som benytter seg av mytisk materiale, sånt som vi har med oss gjennom alt vi har lest siden vi ble født. Denne filmen kommer også noen til å mislike, kanskje mer enn mine tidligere filmer.

- Hvorfor mislike?

- Den er ganske brutal og merkelig. Og rå. Og dessuten mer visuelt utforskende enn de filmene jeg har laget før. Jeg prøver å se på om vi kan sammenligne ondskap i mennesker med katastrofer i naturen? Hva er det inne i oss og mellom oss som er så sterkt at vi reagerer som naturkrefter mer enn som siviliserte mennesker?

- Det er ikke en sånn grøsser langt inne i skogen?

- Nei, det er ikke en grøsser. Men en skummel film. Nei, kanskje ikke skummel, men mørk.

«Det viktigste er forbi» har sterke navn i de viktigste rollene: Maria Bonnevie, Kristoffer Joner, finske Maria Heiskanen og svenske David Dencik.

- De settes på harde prøver og viser sterke prestasjoner. Jeg er imponert over hva de har gitt av seg selv, også fordi vi er ute i naturen. Denne filmen er ingen Oslo 3-film, akkurat.

Sara Johnsen er en av få utvalgte regissører som har fått en «pakkefinansiering» av Norsk filminstitutt. Det vil si at hun får mulighet til å lage tre spillefilmer i årene som kommer, med en mer langsiktig planlegging.

- Dette er en støtteerklæring. Det betyr at jeg kan ta større sjanser, prøve å utfordre meg selv, og gå videre. Uten å prøve å lage noe som ligner det jeg har gjort før. Men hver enkelt film blir like viktig uansett.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen