Kultur

Sanger om et eks-forhold

Marte Wulff og Einar Stenseng skrev musikk om forholdet sitt. Så tok det slutt: – Hvis jeg ikke hadde noe å hente i dette, ville jeg nok bare gitt opp for lengst, sier Wulff.

Bilde 1 av 0

– Livet blandes med kunsten, og man står jo i det uansett. Da kan man like så godt bruke det konstruktivt på en måte.

Det mener musiker Marte Wulff.

EP-en har vært ferdig en stund. Det har også forholdet. Men opptakene som ble gjort i stua hjemme på Torshov høsten 2016, da hun og Einar Stenseng fremdeles bodde sammen, er nå klar for å møte offentligheten. Selv om det kan være sårt, mener hun prosjektet er meningsfullt.

– Jeg velger å se på det som en læring og en prosess som bare ble litt lengre enn man kanskje ønsket seg. Hvis jeg ikke hadde noe å hente i dette, ville jeg nok bare gitt opp for lengst.

Stenseng er enig i at musikkprosjektet har vært interessant, også som et slags eksperiment: – Det var på en måte en slags samlivsterapi forut for terapibehovet. Da sangene sluttet å komme, og vi begynte å gå i ordentlig samlivsterapi, tenkte vi at da var kanskje håpet ute.

Lykke Li: – Musikken er min redningsline (+)

– Vonde følelser i alle retninger

Planen var egentlig å gi ut de seks låtene som stort sett er skrevet i begynnelsen av forholdet som en førsteside på LP-en, og så senere følge opp med en B-side.

– Den skulle være med sanger som enten skulle være fra det videre forholdet, eller slutten. Skilsmisseplaten. Så fant vi ut at vi heller bare kunne få ut disse sangene nå. Så kan vi få ut B-siden på et senere tidspunkt, sier Stenseng.

Marte Wulff og Einar Stenseng

– Kanskje ikke når man står midt oppi noe og har utrolig masse vonde følelser i alle retninger. Og tvil, sier Wulff.

– Jeg synes sangene står for seg selv også. Selv om det på en måte nå har blitt en slags gravstein over Wulff-Stensengs romantiske relasjon. Det er underlig befriende å snakke om det med Dagsavisen, sier Stenseng, som oppgir at de to faktisk ikke har sett hverandre de siste tre ukene, og at denne intervjusituasjonen dermed er noe spesiell.

Les også: De beste konsertene under årets Roskilde (+)

– Lot meg beta

Men historien om Wulff-Stenseng begynte på et ganske annet sted, og var langt mer optimistisk.

– Det startet med at Marte og jeg møttes på en Marte Wulff-konsert, som jeg lot meg beta av – både kvinnen og låtskriveren. Og så fant vi ut at vi bare måtte bli kjærester, og skrive masse låter sammen, forteller Stenseng.

De kom begge fra en serie av tidligere forhold som ikke hadde fungert, og var klare for å treffe noen nye.

– Derfor snakket vi om hvorfor det skulle gå bra denne gangen, hvorfor skulle dette forholdet fungere? Hva er annerledes nå? Det var en del ting som lå til grunn før vi ble sammen. Det var en del ting som tilsa at dette ikke var en så god idé, sier Wulff.

Men de prøvde. De tenkte de det kunne bli spennende, dette kunne de lære av. Men den første låta de skrev ble også tittelsporet på EP-en, noe de har reflektert en del rundt i retrospekt.

– Det at allerede den første sangen handler om hvor naivt det er å tro det skulle gå bra denne gangen – hvis du går inn i det på den måten – da har du vel allerede skrevet slutten, sier Stenseng.

Wulff stemmer i:

– Den er virkelig profetisk den sangen. Dette med i hvor stor grad egne forventninger spiller inn på det som skjer i livet, det er også et interessant aspekt. Det har vi ikke skrevet om.

Anspent stemning

Men et tema de definitivt har skrevet om, er dårlig stemning. «En relativt hyggelig dag» ble til på en heller dårlig dag, og på en uortodoks måte.

– Vi klarte ikke å snakke sammen i det hele tatt. Og vi greide i hvert fall ikke skrive en sang om det, så da skrev vi hver vår novelle, og lagde en låttekst ut av det igjen. Såpass vanskelig kan det være, sier Stenseng, som oppgir at de øvrige sangene er skrevet på en mer normal måte.

– Det ble en veldig fin sang, da, medgir Wulff.

– Og det ble jo en veldig «min side av saken versus hans side av saken»-type låt. Vi satt og grein da vi hørte hverandres noveller. Vi var ekstremt engasjerte i dette skriveprosjektet.

Det var selvsagt en forhåndshistorie som lå til grunn for den anspente stemningen denne dagen, som de nå har valgt å bevare for all fremtid og for offentligheten, men begge har en ekstrem tendens til å bedrive analysering og graving i følelseslivet.

– Jeg har alltid vært tiltrukket av sterke følelser, men det kan kanskje også bli litt mye av det gode. Det har vært mye sterke følelser veldig lenge. Nå leter jeg litt etter ro, sier Wulff.

– Nyttig å stå i det

Men først gjenstår det å finne ut hvordan prosjektet blir å opptre med live. De to har bare gjort én opptreden sammen siden forholdet ble slutt, da de slapp singel i desember i fjor.

– Det er kanskje en av de mest spesielle konsertopplevelsene jeg har hatt i hele mitt liv. Det var en intensitet der som både var grusom og interessant, sier Stenseng.

– En ting er å snakke om personlige ting i intervjuer, og sånne ting. Men når vi spiller sammen på scenen blir det veldig riktig og relevant. Tematikken er såpass vanlig, og jeg synes det er kult å ikke være redd for det. Jeg tenker også at det kan være nyttig å stå i det litt, reflekterer Wulff.

– Og så fortjener sangene det, da, medgir Stenseng.

– De aller verste dagene, har det faktisk vært en trøst å spille.

Wulff er enig i det.

– Vi har jo hatt helt forferdelige dager, samlivsmessig, der vi allikevel har spilt konserter. Det er noe av det jeg synes er mest spennende med hele prosjektet. Det ligger nok litt i oss begge to, det i å ikke være redd for erfaring.

Komisk patetiskhet

Selv om kommunikasjonen tidvis har gått i stå, og det har vært mange uenigheter, er de begge enige om hvilke historier som fortelles, og hvordan de forteller historiene om sitt eks-forhold.

– Vi har sittet og diskutert hvert ord og hver setning, og hvert komma, og generelt brukt kanskje en måneds tid på hver låt, sier Stenseng.

– Venner av oss sier de synes det er fint at vi forteller den samme historien – samtidig som vi begge ser det forskjellig på hver vår måte. Det er stadig noe jeg ikke helt skjønner, sier Wulff.

– Og vi har unektelig hatt med oss litt selvironi også.

– Det er mye å le av i låttekstene. Vi har prøvd å få med vår egen komiske patetiskhet og menneskets kosmiske idioti, sier Stenseng.

– Ja, ser Wulff.

– Det er mye som er dumt. Også har vi grunnleggende ulikt syn på ting som helt klart har vært kilde til frustrasjon, for å si det litt sånn objektivt.

– Det var også derfor vi gikk i parterapi, legger Stenseng til.

– Men det var påfallende at vi sluttet å skrive sanger da vi gikk i samlivsterapi. Vi burde bare heller gått i en låtskriverterapi. Men det er definitivt mye terapi i det å skrive noe sammen og bli enige om et produkt.

Wulff-Stenseng slipper debut-EP-en «Vi prøver igjen» med slippfestkonsert i Oslo på Gressholmen kro 13. juli, og i Vaktbua i Kristiansand 23. juli.

Mer fra Dagsavisen