Kultur

Samlet bruksdikt for hele livet

Kjærlighetsdikt var det flust av. Men dikt om arbeid måtte Ruth Lillegraven (38) og Tordis Ørjasæter (89) lete lenger etter. Nå har de samlet dikt fra fødsel til død i én praktbok.

Bilde 1 av 2

– Hvis du er litt nedfor og lei deg, kan du sette deg ned og lese litt. Eller når du er glad og trenger å finne litt gjenklang for gleden, sier Tordis Ørjasæter til Dagsavisen.

– En venninne fortalte at hun leste ett dikt hver morgen i adventstiden, sammen med morgenkaffen. Det var en fin idé. Kjenner meg jeg litt sliten og trøtt, setter jeg med ned med et dikt, og så merker jeg at jeg egentlig har det ganske bra, sier hun.

Bruksbok

Sammen med lyrikeren Ruth Lillegraven (38) har forfatteren, litteraturkritiker og spesialpedagogen Tordis Ørjasæter (89) samlet 160 dikt til antologien «Disse dagene, dette livet. Dikt vi har sammen».

– Vi ville lage en bruksvennlig bok. Det skal være lett å finne dikt til hver livsfase. For eksempel dikt til noen som har fått et barn, eller til den som har mistet noen. Vi ville lage en bok som rommet hele livet, fra start til slutt. Også innad i hver kategori er det en historie. Seksjonen om barndom begynner med et barn inni magen, og avsluttes med et barn som er i ferd med å bli en voksen, sier Lillegraven.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Svulstig kjærlighet

Når to lesende og skrivende mennesker med over femti års aldersforskjell kom sammen, var det avgrensing som ble problemet, ikke å finne nok dikt.

– I min barndom og ungdom hadde vi våre dikt. Ruth er lyriker nå, og kjenner samtidslyrikken veldig godt. De gamle skriver nok mer romantisk, for eksempel om å være foreldre, hos de yngre handler det mer om slit og arbeidsdeling, sier Tordis Ørjasæter.

– Det var et hav av kjærlighetsdikt vi kunne velge. Veldig mange av de eldre, særlig mannlige, lyrikerne skriver veldig svulstig og ridderlig, om romantikk og natur. Det var mye vanskeligere å finne gode dikt om barn, om å være foreldre, om døden. Og om arbeid. Vi fant jo en del. En industriarbeider her, og en bonde der. Men om det moderne arbeidslivet var det færre dikt å velge blant. Noe som er litt rart, når man tenker på hvor viktig jobben ofte er i folks liv, utdyper Ruth Lillegraven.

Fire diktantologier i år

I år har deres antologi selskap av minst tre andre (se fakta).

– Jeg tror ikke antologier utelukker at man leser diktsamlinger. Tvert om. Kanskje leser man et dikt av Cathrine Grøndahl eller Kolbein Falkeid hos oss, og så får lyst å lese mer i deres samlinger, sier Ørjaseter.

– Det har en egen verdi å lese hele samlinger. Men jeg tror ikke vi skal være så redde for utdrag heller. Dessuten har vært opptatt av at vi ikke bare tar de mest kjente sviskene. Her er mye nytt, også av kjente forfattere, sier Lillegraven.

Les også: Skriver smertefulle dikt

LYRIKK

«Dikt & forbannet løgn: Norges beste dikt»

Spartacus forlag

NRK ba litteraturviterne Eirik Vassenden og Marit Grøtta fra Universitetet i Oslo, samt Dagsavisens anmelder Trond Haugen fra Nasjonalbiblioteket, om å velge intet mindre enn «Norges beste» dikt. Disse ble diskutert i «Dikt & forbannet løgn!» på P2, og framført under en femtimers samsending mellom P2 og NRK 2. Antologien er delt inn i seks tema: Hjerte/smerte, Med penn som våpen, Natur og menneske, Uro, Dikt og forbannet løgn og Åpen klasse. Hans Olav Brenner har skrevet bokas forord.

LYRIKK

«Ren poesi 2»

Aller forlag

Oppfølgeren til fjorårets superhit «Ren poesi» ligger øverst på poesisalgslistene. Det gjelder fremdeles et håndplukket utvalg klassiske og moderne dikt – om kjærlighet, hverdagstrøbbel, humor og savn – alle tidligere delt på instagramkontoen @renpoesi, som har over 50.000 følgere. Om alt fra kjærlighet, hverdagstrøbbel, humor og savn.

LYRIKK

«Ren snø»

Cappelen Damm

Over hundre dikt og småtekster om ski, snø og hytteliv, skrevet av kjente navn som Lars Saabye Christensen, Jan Erik Vold, Kari Bremnes og Helge Torvund, og temmelig ukjente navn – faktisk debutanter – hentet fra Twitter. Redaktør er Vidar Kvalshaug, som også har skrevet et forord om snøen og kulda, om «dette som gjør oss til et land».

Mer fra Dagsavisen