Kultur

Samles i det nye Prøysenhuset

Flere arrangementer under Litteraturfestivalen markerer 100-årsdagen til Alf Prøysen.

Torsdag er den store Prøysen-dagen under Litteraturfestivalen på Lillehammer denne uka. Hovedarrangementet er Prøysen-seminar i det nye Prøysenhuset på Ringsaker torsdag ettermiddag. Her blir det foredrag med Jan Erik Vold, professor Ole Karlsen og stipendiat Bjørn Ivar Fyksen, og paneldebatt om emnet «Prøysen som prosaist og griskokk». Seminaret arrangeres i samarbeid med Høgskolen i Hamar. Med på seminaret er også Jørn Simen Øverli, mangeårig Prøysen-tolker, som nettopp har gitt ut plata «Gull i munn: Prøysens gutteviser» sammen med Sølvguttene.

Etter seminaret blir det omvisning i det nye Prøysenhuset, to måneder før den offisielle nyåpningen 23. juli. Da er det 100 år siden Alf Prøysen ble født. Dagen avsluttes med Jan Erik Vold som konferansier under konsertkvelden «Prøysen og Vreeswijk i samme båt», om likheter og forskjeller mellom Sveriges og Norges to store visediktere. Håkon Paulsberg synger og spiller.

Torsdag formiddag er det møte med forfatter Stein Erik Lunde, som står bak den nye biografien om Alf Prøysen for ungdom (se anmeldelse over). Dette er en del av Litteraturfestivalens Pegasus-program for barn og unge.

Lørdag kveld kommer Prøysen-biograf Ove Røsbak for å snakke om Prøysen, og framføre hans viser, sammen med Den Norske Mannsoktett. I høst kommer hans biografi fra 1992 «Alf Prøysen: Præstvægen og Sjustjerna» i ny utgave.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen