Kultur

- Salg bør gi kvalitetskino

Et salg av kommunale Oslo kino bør åpne for en egen kvalitetsfilmkino i Oslo, mener Film Fra Sør-direktør Skagen og Arthaus-direktør Svend B. Jensen.

- Jeg er ikke prinsipielt imot et salg av Oslo Kino. Men jeg er imot et salg som ikke gir en troverdig garanti for at den alternative filmen vil få en plass i Oslo, sier Lasse Skagen til Dagsavisen.

Han er kunstnerisk leder for stiftelsen Film fra Sør, som blant annet driver Film fra Sør-festivalen, som presenterer filmer fra Asia, Afrika, Midtøsten og Latin-Amerika, i Oslo Kinos saler.

- Kommunepolitikerne tror visst de skal kunne bruke konsesjoner som en måte å sikre mangfold i repertoaret på kino. Det tror ikke jeg noe på. Å sette krav til innhold gjennom en konsesjon er i siste instans grunnlovsstridig, siden det blir brudd på ytringsfriheten.

Men det finnes andre løsninger:

- Det går for eksempel an å legge inn en klausul i salgsprospektet om at en øremerket andel av salgssummen skal benyttes som støtte til etableringen av en uavhengig alternativ kino i Oslo. En 3-salers art-cinema som kan konsentrere seg om å vise den kunstfilmen som det er mye vanskeligere for en kommersiell kinoaktør å integrere som en naturlig del av sitt program, sier Skagen.

Alternativ kino

Det synes direktør Svend B. Jensen i filmdistribusjonsselskapet Arthaus er en god idé. Arthaus er Norges største distributør av kvalitetsfilm fra hele verden.

- Man kan lage en slik klausul, eller man kan sette av en del av salgssummen på bok og bruke pengene til å finansiere en alternativ kommunal kino. Det er unikt for Norge med kinomonopol i alle år. I andre land er det et konglomerat av aktører og kinoer. Men jeg tror ikke vi skal være så engstelige for å løsne opp monopolet her. Men da må vi finne andre måter å sikre kvalitetsfilmen på, sier han.

Fortsatt kommers

Både Lasse Skagen og Svend B. Jensen er dermed på linje med tidligere direktør for Oslo kino, Ingeborg Moræus Hanssen, som i Dagsavisen lørdag uttalte at kommunen like gjerne kunne selge kinoene, siden Oslo Kino ifølge henne uansett har mistet fokuset på film som kunst- og kulturuttrykk.

- Det kan tenkes at vi får en privat eier som ser at det også ligger et inntektspotensial i disse andre filmene, sa hun da.

Det er Svend B. Jensen også opptatt av:

- Vi vil fortsette å jobbe for at alle kommersielle aktører, i Oslo som andre steder, fremdeles skal få vise våre filmer. Vi vil gjerne bidra til etableringen av en eventuell alternativ kvalitetsfilmkino, men ikke som eneste kanal for våre filmer, sier han.

Litteraturhuset

Jensen poengterer dessuten at en alternativ kino skulle være et møtested for normalt filmglade mennesker, ingen sær klubb for de meget spesielt interesserte.

- Det skulle ikke være en kino for smal film, men et hus der film fikk blomstre som kunst, ikke bare underholdning. Underholdningen ville uansett være rikelig representert i byen.

En parallell er Litteraturhuset, som har mottatt solid støtte fra Fritt Ord for å kunne drive, og nå er blitt et møtested for litteraturinteresserte mennesker.

- Vi ser med misunnelse på hva Litteraturhuset har fått til. Man tenker ikke på det som et hus for de spesielt smalt interesserte, men som et sted for alle som er glade i bøker. Det er noe tilsvarende film mangler.

Ikke Filmens hus

Filmens hus i Dronningens gate har ikke lykkes i så måte.

- Filmens hus har mange kvaliteter, men det har ikke lykkes i bli det naturlige møtestedet for et filmelskende publikum. Også Oslo Kinos nyetableringer har sviktet publikum i dette å skape miljø rundt filmene. De har prioritert effektive hus med gode saler, noe som er vel og bra. Men kulturhus man oppsøker, også for å være sammen før og etter filmvisning, er de ikke blitt. Noe à la Gimle, bare med flere saler, hadde vært bra.

Ap/SV-motstand

Men flere motstandere av kommunens salgsplaner finnes også, i Arbeiderpartiet og SV.

- Salg er en dårlig idé. Jeg er overbevist om at resultatet blir et smalere kinotilbud for Oslos innbyggere, sier Victoria Marie Evensen, som sitter i bystyrets kulturkomité for Ap.

- Ap og SV er primært opptatt av å hindre et salg. Blir det likevel vedtatt å selge, er det viktig at kommunen er ekstremt bevisste i sitt valg av framtidig eier. Vi må ikke la oss blende kun av pris, men se etter en kjøper som ser verdien av et bredt kinotilbud, sier hun.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen