Kultur

Så mennene gråte

Gørild Mauseth har nådd langt ut med sin Anna Karenina. Nå kommer dokumentaren om hvordan Leo Tolstojs 150 år gamle historie forandret livet hennes.

Historien om Mauseths store reise med Anna Karenina er intet mindre enn imponerende. Det startet med turné med Riksteatret i Norge, før hun tok med seg rollen til Russland. Hun spilte rett og slett russernes egen Karenina på en russisk scene – på russisk, et språk hun måtte lære seg kjapt.

Det som er mindre kjent er at hun i prosessen også laget dokumentar sammen med regissørektemannen Tommaso Mottola, og nå er filmen «Karenina & I» premiereklar. Den vises på filmfestivalen i Tromsø onsdag og torsdag denne uka. 24. februar er det kinopremiere, og så skal filmen med Mauseth på turne landet over.

Transsibirsk

– Dokumentaren følger meg på en reise som startet i Venezia høsten 2013 og fortsatte til Kjøllefjord, Murmansk, Moskva og videre med Den transsibirske jernbanen til Vladivostok, forteller Gørild Mauseth, som er kjent for en ukuelig vilje når hun setter seg noe fore. Denne gangen fikk hun den Oscar-nominerte produsenten Norma Heyman, og sin gamle Hollywood-venn Liam Neeson, med på laget.

– Til å begynne med hadde vi knapt finansieringen på plass. Så dette har også vært litt nervepirrende.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stemmen til Leo

I dokumentaren har Liam Neeson stemmen til Leo Tolstoj. Han gjorde voice over-jobben i USA.

– Liams stemme skaper en helt fantastisk nærhet til stoffet. Tekstene til Tolstoj blir levende der de snakker til oss gjennom tid og rom. Vi har hatt noen prøvevisninger, og voksne menn gråter, sier skuespilleren til NTB.

Hun røper at dokumentaren ble langt mer personlig enn planlagt.

– Jeg trodde vi skulle lage en film om at jeg forsøker å forstå Anna Karenina. Men ut av dette vokste det også fram et nært portrett av meg. En ulykke jeg opplevde som 15-åring ble plutselig et tema. Jeg har aldri tenkt at det er noe viktig å snakke om dette, men her ble det umulig å unngå.

– Det at jeg ble den jeg ble, det var ikke på noen som helst måte gitt. Og tenk at jeg våget å ta denne reisen med Anna Karenina, sier Mauseth – som i sin tid var den første kvinnen fra Finnmark som kom inn på Teaterhøgskolen.

– Kjenn på kjærligheten

Mauseth sier hun egentlig ikke har noe til felles med Anna Karenina.

– Likevel har hun kommet meg så nær. Jeg har lært så mye om meg selv ved å gå inn i hennes verden. Tolstoj skapte en evigaktuell historie om alt fra sorg, utroskap, arv, morsrollen, røtter og skilsmisse. Det er utrolig hvor mye han klarte å favne.

Mauseth har reist mellom tre land de siste årene: Norge, Italia og Russland. Tre språk har det blitt, ikke minst for sønnen – den nå meget språkmektige åtteåringen Baltazar.

– Å leve slik, det koster noe. Dokumentaren viser også noen av de vanvittige situasjonene du kan ende opp i når du kaster deg ut i ting. Jeg kan love at det er mye både humor og situasjonskomikk her, ler skuespilleren. Som har invitert Liam Neeson til Norge i forbindelse med premieren.

– Foreløpig har vi ikke fått verken ja eller nei, så vi får se, sier hun.

Og svarer følgende på hva hun håper vi skal sitte igjen med etter å ha sett filmen:

– Jeg håper dere får lyst til å lese boken igjen, og at dere kjenner på kjærligheten i egne liv, og på kjærligheten til dere selv.

Turné

Gjennom 2017 reiser Mauseth til 60 byer og bygder i Norge for å fortelle om livet som skuespiller og selv presentere filmen.

– Om jeg er blitt Tolstoj-ekspert? Ja, det kan du nok si. Jeg tror faktisk jeg sitter på selve nøkkelen til hvorfor Tolstoj skrev boken. Se filmen, så får du vite mer. (NTB)

Mer fra Dagsavisen