Kultur

Så hadde ikke Chelsea-eieren kjøpt «Skrik» likevel

Kunstinteresserte verden over fikk seg en overraskelse søndag kveld. En russisk milliardær skulle ha kjøpt Edvard Munchs «Skrik» for 1,2 milliarder kroner.

Bilde 1 av 2

Edvard Munchs «Skrik» regnes som verdens nest mest kjente maleri etter «Mona Lisa». Det finnes i fire versjoner og kun ett av disse er i privat eie.

Søndag meldte russiske Sputniknews at milliardæren Roman Abramovich hadde kjøpt selveste «Skrik» for en sum på snaut 1,2 milliarder kroner. Auksjonen skulle ha funnet sted på Sotheby's i New York 2. mai i år.

Roman Abramovich er mest kjent for å eie fotballklubben Chelsea i London.

FILE - In this Saturday, Dec. 19, 2015 file photo, Chelsea soccer club owner Roman Abramovich sits in his box before the English Premier League soccer match between Chelsea and Sunderland at Stamford Bridge stadium in London. Roman Abramovich withdrew an application for residency in Switzerland, according to the Swiss migration office, as lawyers for the Russian oligarch lashed out at ?Äúdefamatory?Äù allegations involving money laundering and denied that he has links to organized crime. (AP Photo/Matt Dunham, File)

Roman Abramovich. Foto: NTB scanpix

Varsellamper

Men varsellampene blinket hos flere, også her i redaksjonen. Summen er den samme som verket ble solgt for i 2012 og når også auksjonen var 2. mai, den samme datoen som auksjonen i 2012, måtte det sjekkes litt.

Sotheby's har ikke bekreftet at det i det hele tatt var noen auksjon, mens Abramovichs menn avkreftet det hele, ifølge The Sun.

Edvard Munch malte sitt første «Skrik» i 1893. I alt finnes det fire versjoner, tre er utstilt på Munch-museet og i Nasjonalgalleriet. Det siste verket, og da det eneste på private hender, ble i 2012 solgt av forretningsmannen Petter Olsen. Det er det samme verket som ble rapportert solgt på Sotheby's i New York til den russiske milliardæren Roman Abramovich. Men som altså ikke ble solgt likevel.

Verket som ble solgt i 2012, er ett av to laget i pastell på papp. De to andre versjonene er malt i olje.

En anonym kjøper la inn vinnerbudet over telefon da «Skrik» ble solgt på auksjon i løpet av 12 minutter hos Sotheby's i New York i 2012. Eieren skal være amerikaneren Leon Black, ifølge La Times. Black regnes som en av verdens fremste kunstsamlere.

Lest denne?: Hvor var du da «Skrik» ble solgt?

Chelsea

Chelsea-fansens reaksjoner lot ikke vente på seg da de hørte nyheten om at eieren skulle ha brukt 1,2 milliarder på kunst. De vil ha fotballspillere til klubben, og da særlig Leipzig-spiller Timo Werner. Timo Werner nærmer seg ifølge flere medier Chelsea og vil koste omtrent halvparten av «Skrik».

Werner har hatt en eventyrlig sesong for Leipzig med 25 mål på 30 Bundesliga-kamper, melder NTB.

Og nå ser det ut til at Abramovich ikke har brukt 1,2 milliarder på kunst og har muligens råd til en fotballspiller eller to?

Les også: Glade for at «Skrik» havnet i New York

Fakta om Edvard Munch

* Født 12. desember 1863 i Løten på Hedmark. Familien flyttet fra Løten til Christiania da han var ett år gammel.

* Moren Laura døde da han var fem år.

* Høsten 1880 skrev han i sin dagbok: «Min bestemmelse er nemlig nu at blive maler».

* Høsten 1881 begynte han på Den Kongelige Tegneskolen i Kristiania, sluttet året etter.

* Debuterte 1883 med et maleri på Industri- og kunstutstillingen, deltok i desember samme år på Høstutstillingen for første gang.

* 1889: første separatutstilling i Kristiania.

* 1893: Førsteutgaven av «Skrik».

* Andre sentrale verk er «Det syke barn», «Vampyr», «Madonna» , «Pikene på broen» og «Livets dans».

* I 1908 lot han seg legge inn på Dr. Jacobsons klinikk i København. Oppholdet varte i åtte måneder.

* I 1916 ble Auladekorasjonen i Universitetet innviet, og samme år kjøpte Munch eiendommen Ekely på Skøyen. Bodde her resten av livet.

* Døde på Ekely 23. januar 1944. (NTB)

Les også: Skrik kommer på utstilling

Mer fra Dagsavisen