Bøker

Ros til gutta

Per Pettersons nye roman «Jeg nekter» roses i danske Weekendavisen og Ingvar Ambjørnsens «Natten drømmer om dagen» har fått strålende kritikker og nytt opplag.

Den danske avisen Weekendavisen anmelder Per Pettersons nye roman «Jeg nekter» i dag. Anmeldelsen står på store deler av forsiden på seksjonen kalt «Bøker», og anmelderen skriver blant annet: «Hver eneste setning hos Petterson står meislet som om den aldri hadde vært skrevet før, og det er kriteriet for mesterskap i en tid der språket gir etter for slitasje.

«Betydelig»

Kritikeren mener videre at «Jeg nekter» er en betydelig samtidsroman i krønikeform.

«Jeg nekter» er Pettersons niende bok, og den utkom for en uke siden her hjemme til solide kritikker.

Blant annet har Morgenbladets anmelder kvittert med at denne nye romanen er helt på høyde med «Ut og stjæle hester», og kaller den en mesterlig roman.

Bergens Tidendes anmelder mener på sin side at dette er et «usedvanlig velkomponert og stilsikkert verk».

«Jeg nekter er blitt en perle av en roman», mener Dagsavisens kritiker. Pettersons nye er så langt solgt til tre land: Tyskland, Danmark og Færøyene.

«Storslått»

Ambjørnsen har ikke mistet taket på skrivingen, mener Dagens Næringsliv, som konkluderer med at dette er både «en storslått spenningsroman og en lakonisk samtidskommentar».

Dagsavisen mener forfatteren behersker «det meste, det lavmælte og det fortettede, det bisarre og det mørkt brutale, det såre og det gruoppvekkende».

Fra denne anmelderen heter det også at dette er en roman som viser spennvidden og originaliteten til fortelleren Ingvar Ambjørnsen.

Dagbladet mener det både lukter og suser av setningene hans, mens Vårt Land kvitterer med: «Det er bare å nyte. Ambjørnsen er fortsatt på sitt aller beste».

Mer fra Dagsavisen