Kultur

Rommen scene reddet – i alle fall til høsten

Stovner bydelsutvalg ville kutte hele driftsstøtten til Rommen scene i Groruddalen. Det vakte sterke reaksjoner og fikk selv kulturministeren i harnisk. Like før møtet ble forslaget trukket.

Det er Stovner bydel som i snart et tiår har driftet Rommen scene, som også fungerer som satellittscene for Det Norske Teatret (DNT). Rommen scene holder til på Rommen skole og kultursenter, fungerer også som kulturhus og øvingslokale, og har blant annet hatt suksess med teaterkonserten «Blokk til blokk» i samproduksjon med DNT. Det knyttes også store forventninger til sommerens urpremiere på sceneversjonen av Zashan Shakars roman «Tante Ulrikkes vei». Dette er den eneste profesjonelle teaterscenen i Groruddalen, et område med rundt 130.000 innbyggere.

Les også: - Dette er et stykke jeg tror vil bringe folk fra Groruddalen i teatret

Dårlig råd

Men Stovner bydel sliter med dårlig økonomi og må prioritere kjernevirksomheter som barnehager, fritidstilbud til barn og unge og annet, skriver de. Onsdag 13. mars skulle derfor bydelsdirektøren, på oppdrag fra bydelsutvalget, legge fram et forslag i bydelens kulturkomité om stopp i driftsstøtten til Rommen scene innen utgangen av 2019.

«Bydelens politiske prioritering gir lite rom for satsing på tiltak som ikke støtte opp om bydelens kjernevirksomhet», skrives det i forslaget, der man oppfordrer til å si fra seg det økonomiske og tekniske ansvaret for Rommen scene, for å overlate det til «andre aktører», som eventuelt kan drive scenen videre.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Underskriftsaksjon

Straks Ammerud-læreren Jenny Lovise Pedersen Staurset fikk høre om dette, startet hun en underskriftsaksjon på nettet. «Saken er at bydel Stovner ønsker å legge ned driften av Rommen Scenen, eneste profesjonelle scenen vi har i HELE Groruddalen!» skrev hun i oppropet. Hun startet også Facebook-gruppa «Nei til nedleggelse av Rommen Scene!».

– Jeg bare måtte foreta meg noe. Ingen visste noe om disse planene, det kom bare plutselig et forslag. Det var bare flaks at vi fikk vite det, og kunne aksjonere, forteller Staurset.

– Rommen scene er den eneste profesjonelle scenen vi har her i Groruddalen. Vi har altfor få kulturtilbud. Vi har ikke kino her en gang, sier hun til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet.

I januar var kulturminister Trine Skei Grande med på åpningen av Det Norske Teatret på Rommen scene. FOTO: DET NORSKE TEATRET

I januar var kulturminister Trine Skei Grande med på åpningen av Det Norske Teatret på Rommen scene. Foto: Det Norske Teatret

Aksjon på nettet

Aksjonen førte til stort engasjement mot forslaget, blant annet i Stovner SV og Alna Venstre, og dette engasjementet nådde helt opp til kulturminister Trine Skei Grande (V), som var på tråden til Dagsavisen:

– Dette er utrolig! Jeg er både opprørt og oppgitt over at de kan vurdere å legge ned Rommen scene, som betyr så mye for Groruddalen, sa kulturministeren til Dagsavisen, samtidig som hun la stor vekt på scenens gode samarbeid med Det Norske Teatret.

Les også: Tar drabantbyen til teateret

– Talentløst

Men i siste liten, før forslaget i det hele tatt kom på bordet i kulturkomiteen i Stovner bydel, ble forslaget trukket av bydelsdirektøren. Det bekrefter blant annet kommunikasjonssjef i Stovner bydel, Andreas Behring. Begrunnelsen er at det har «dukket opp nye opplysninger i saken». Dermed kommer heller ikke saken opp som planlagt i bydelsutvalgets møte i morgen.

– Dette er en pust i bakken. Nå håper vi at de neste gang har et konkret forslag til hvem som skal drifte scenen videre. Ellers betyr det jo nedleggelse, sier Staurset til Dagsavisen.

– Dette er gledelig, men samtidig er det helt talentløst! Hvorfor i all verden gikk de i gang med dette? Det virker jo nesten som om de prøvde å snikinnføre dette forslaget, sier bystyrekandidat for Venstre, Alnas Christian Herzog, til Dagsavisen.

Les også: Ap-veteraner: - Jonas Gahr Støre og Raymond Johanen driver feilinformasjon (Dagsavisen+)

Utsatt til høsten

Lederen av Stovner bydelsutvalg, Aps Rashid Nawas, har følgende kommentar på e-post:

– Det foregår mye spennende på Rommen scene. Det er viktig for hele byen. I dag har Bydel Stovner ansvar for drift og finansiering. Det er et spørsmål om det er riktig at en bydel skal ha dette ansvaret eller om dette er noe som andre skal ta et større ansvar for. Det er en diskusjon vi ikke tar videre, men jeg håper flere vil engasjere seg i videre utvikling av scenen.

På spørsmål fra Dagsavisen om hvorfor saken ble trukket, svarer Nawas bare at saken kommer opp til ny behandling til høsten.

Les også: - Spør du ungdom i Groruddalen om Forsvaret, har de null å komme med

Mer fra Dagsavisen