Kultur

River kulturhus

Jernbaneverket har kjøpt og skal rive kulturhuset Borgen i Bispegata. Leietakerne må ut innen 1. juli, men huset rives likevel ikke med det første.

- Jeg skjønner ikke hastverket. Jernbaneverket har vist liten forståelse for Oslo som by. Det er ikke lett for kunstnere å finne egnede lokaler. Alle må ut, men det er ikke søkt om rivetillatelse, sier Trine Skei Grande (V). Hun var nylig på befaring i Borgen, der blant andre 30 kunstnere har atelierer. I alt 200 personer holder til i huset.

- Dette er et viktig og morsomt hus. Virksomheten i Borgen oppsto uten at det offentlige løftet en finger. Det er få sånne hus igjen, sier Skei Grande og legger til at byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke, har sendt en henvendelse til Jernbaneverket i saken.

- Unødvendig

En av dem som var med å starte den kulturelle virksomheten i huset er Øystein Øyhus. Han tar imot Dagsavisen og guider rundt til flere av kunstnerne i Borgen. Og stiller seg tvilende til rivingen.

- Se her. Det er ikke mye som skal til før det er plass til den nye sportraseen, sier Øyhus og peker ned mot det som skal bli den nye sportraseen for Follobanen.

- Det er unødvendig å rive dette huset. Etter planen skal det rives i 2013, mens Follobanen tidligst påbegynnes i 2014. Det er rart at vi ikke får bli, dette er vanskelig for mange. Det røsker beina under 200 mennesker, sier Øystein Øyhus.

Også kunstnerne Dagsavisen er i kontakt med er i tvil om bygget virkelig må rives. Men mange har begynt å pakke. Det er en stemning av oppbrudd og oppgitthet oppover i etasjene.

- Vi blir kasteballer. Det dukker opp mange gallerier, men vi må også ha steder der vi kan produsere. Det får vi ingen tilbud om, sier Terje Uhrn, en av kunstnerne som mister atelieret han har hatt i 12 år. Han er maler og grafiker, og blant annet representert i Nasjonalmuseet.

- Det er fryktelig vanskelig for oss å få nye lokaler. Husleia vil nesten firedobles. Jeg har sett på veldig mye, uten hell. Det er forresten ikke bare den overkommelige leia som betyr noe. Vi har et meget fint miljø her. Kommunen har aldri stilt opp for oss kunstnere, sier Uhrn og legger til at for eksempel Bergen, Stavanger og Trondheim tar bedre vare på kunstnerne sine enn det Oslo gjør.

Svake politikere

Tegneren Terje Nicolaysen har hatt atelier i Borgen de siste tre-fire årene. Han har pakket ned lydutstyr under Dagsavisens besøk.

- Jeg holder på å mikse ei plate. Liker å jobbe med musikk i tillegg til tegning. Jeg skjønner ikke at politikerne ikke ser verdien i et hus som dette. Det er fint med en blanding av gammelt og nytt i området her. Politikerne har overlatt styringen til markedskreftene. Byrådet har ikke makt lenger, sier Nicolaysen oppgitt.

Den engelske kunstneren Simon Nicholas, kjent for sine monumentale malerier, har holdt til i Borgen i 10 år. Nå har han malt Barcode, slik han ser det fra vinduet i atelieret.

- Det er trist å flytte herfra. Jeg tror ikke folk aner hvor mange kulturaktiviteter det er i dette huset. Vi har vært litt anonyme, sier Simon Nicholas.

Maler og videokunstner Lotte Konow Lund er også oppgitt over situasjonen.

- Jeg ser ikke noen muligheter fordi det er ingen ledige lokaler til en pris vi kan klare. Kunst er viktig, kunstnerne er med på å skape og definere hva samfunnet skal være, sier Konow Lund.

Dagsavisen lyktes ikke i å få en kommentar fra Jernbaneverket om videre framdrift.

mona.larsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen