Kultur

Ringnes vurderer inngangspenger

James Turrells lysinstallasjon i Ekebergparken, som ble gitt i gave til Oslo i fjor, har vist seg såpass krevende å holde åpen at Christian Ringnes og Oslo kommune nå vurderer å ta inngangspenger til verket.

- Dette er en litt kompleks situasjon, da parken er og skal være en gave til byen, og gratis. Men dette kunstverket er et krevende verk, og kanskje det krever mer enn man hadde tatt høyde for, sier Ina Johannessen, daglig leder i C. Ludens stiftelse.

James Turrell, den amerikanske kunstneren som har utforsket lys og farger siden 1960-tallet, har laget lysinstallasjonen «Ekeberg Skyspace» i det gamle vannreservoaret i Ekebergparken, som åpnet høsten 2013. Her kan publikum komme inn og oppleve lyskunstverket, men foreløpig har parken bare kunnet holde verket åpent hver søndag.

 

Søndagsgratis

Turrells verk er todelt: I ett rom, det såkalte Ganzfeld-rommet, vises en lysinstallasjon, mens i et annet rom, selve skyspace-delen, ser vi rett opp på åpen himmel og opplever at himmelen endrer farge ut fra hvilke farger lysinstallasjonen inni viser.

- Verket er krevende å holde oppe, forteller Johannessen.

Det krever vedlikehold og vakthold.

- Det er skjøre overflater, og vi har allerede måttet male om. Dette er et kunstverk som krever tilsyn, og det har vi ikke rom for å gi hver dag innen vår økonomi. Vi ønsker å kunne holde åpent mer enn hver søndag, som publikum også ønsker, og derfor har vi diskutert med etatene i kommunen om inngangspenger er en løsning man kan se for seg, sier hun.

Johannessen understreker imidlertid at det én dag i uka kommer til å være gratis inngang fortsatt.

- Og dersom parken på noen som helst måte skulle tjene penger, så er avtalen at pengene skal til kommunen, sier hun.

 

Les også: Formet av motstanden

 

 

Underskudd og slitasje

I løpet av første åpningsår skal den omdiskuterte parken ha nådd én million besøkende. Driftsresultatet endte med 34 millioner kroner i underskudd etter åpningen i fjor, skrev Dagens Næringsliv for en tid tilbake.

Ifølge referatet fra et møte mellom stiftelsen og Oslo kommune fra i sommer, har stiftelsen utfordringer med driften:

* Det er kommet en del slitasje på gressplener og ved tagging på blant annet Munch-punktet. Besøkende har også grillet på treverk og sittebenker.

* Forpliktelsene stiftelsen har påtatt seg i avtalen med kommunen, koster årlig seks millioner kroner, mens minimumsforpliktelsen var satt til to millioner. Altså går stiftelsen med underskudd.

I møtereferatet fastslås det at stiftelsen er avhengig av økonomiske bidrag fra andre og at de har søkt Den kulturelle skolesekken om støtte til tiltak for barn og unge.

 

Opp til kommunen

Dagsavisen var en av avisene som fikk intervjue lyskunstneren James Turrell da han gjestet parken i forbindelse med åpningen.

- Jeg har studert lys og farger i 48 år. Dette er resultatet, sa han da.

Turrells verker er del av samlingene til Tate Modern i London og Guggenheimmuseet i New York. Han begynte å lage såkalte skyspace-rom i 1970. Lysprogrammet i Ganzfeld-rommet tar over en time. Programmet i skyspace-rommet tar omtrent halvannen.

- Det er køer her, og mange ringer og henvender seg for å få besøke verket, sier Ina Johannessen.

Hun forteller at løsningen med inngangspenger kun er luftet som et alternativ og at det blir opp til kommunen å vurdere hva som eventuelt er et fornuftig nivå.

Les mer om Ekebergparken:

Vil lenke seg fast i skogen

Slår ring om Ekebergskogen

Ber regjeringen gripe inn mot park

Siste klage avvist

Vraket kvinne-skulpturer

Mer fra Dagsavisen