Scene

Riksteatret stuper ned på havets bunn

Suksessromanen «Havboka» er i ferd med å bli teater på Riksteatret. På scenen sitter Jan Sælid, både som håkjerring og fisker.

Sælid leser med kraftig stemme. Etter å ha lest flere passasjer, bryter regissør Ole Anders Tandberg inn. Han har akkurat beskrevet forestillingen som en skrekkfilm under vann.

– Men det finnes humor her. I møte med en naiv fisker og en gammel kyniker med skarpe tenner oppstår komikken, forsikrer regissøren.

Tandberg har gjort bok til teater før. Han er mannen bak dramatiseringen av Karl Ove Knausgårds «Min kamp», også det på Riksteatret.

Anmeldelse: Teaterbragd gir stemme til dem «Uten navn»

Turnépremiere i Svolvær

NTB var med på en leseprøve der regissøren presenterte «Havboka» for Riksteatrets ansatte. Vi fikk høre utdrag av det som skal bli en komplett forestilling med urpremiere i Oslo 29. januar og turnépremiere i Svolvær 6. februar.

At det ble turnépremiere i Svolvær i Lofoten ga seg nesten selv.

Handlingen i Morten A. Strøksnes «Havboka» med undertittel «Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider», foregår utenfor Skrova i Lofoten.

(Saken fortsetter under bildet)

Jan Sælid står alene på scenen når «Havboka» blir teater. Stykket skal ut på turné med Riksteatret på nyåret. Bildet er fra høstens sesonglansering. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Jan Sælid står alene på scenen når «Havboka» blir teater. Stykket skal ut på turné med Riksteatret på nyåret. Bildet er fra høstens sesonglansering. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Jeg-personen og bestekompisen Hugo legger ut i en liten båt – på det store havet. Under dem lurer et digert havmonster. Gjennom fire årstider legger de ut fra Skrova for å fange beistet, en glefsende håkjerring. Underveis fortelles historien om livet på, i og med havet.

Boka er beskrevet som en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner, har blitt en bestselger, har fått glitrende kritikker og fikk i 2015 den høythengende Brageprisen som beste sakprosabok.

Les også: Fremskrittspartiet ville stoppe støtten til Black Box etter kontroversiell forestilling

Lengstlevende

Sentralt står den myteomspunne håkjerringa, som er den haiarten som finnes lengst mot nord.

Ifølge Store Norske Leksikon kan det bli over 7 meter lang og veie over 1 tonn, selv om dette er sjelden. Håkjerringa er det lengstlevende virveldyret vi kjenner. Hvor gammel den kan bli er usikkert, men det anslås bortimot 500 år.

– Den er kanskje jordas mest ensomme skapning, der den lever på havets bunn, sier Tandberg.

Han sier at «Havboka» tar for seg store eksistensielle spørsmål om mennesket utrolig korte tid på jorda.

Les også: Her er teatervåren

Første gang

Jan Sælid er både fisker Morten og håkjerring. På den enkle scenen er det en stor dyp lenestol, et gammelt svart-hvitt-TV og et lerret.

– Jan spiller mot seg selv som håkjerring og som Morten i et TV-program, som delvis er tatt opp og delvis spilles live på scenen, sier Tandberg.

Jan Sælid er til daglig ansatt på Nationaltheatret, og fikk i fjor Heddapris for beste hovedrolle for rollen som kong Bérger i «Kongen dør». Han har spilt en rekke store roller på flere teatre, men dette er første gang han skal ut på landsomfattende turné. Det er også første gang han gjør en monolog.

– Jeg har hatt lyst til å gjøre en monolog, selv om det jeg liker best er å jobbe med kolleger på gulvet hvor du kan dele gleder og sorger og leke sammen. Her må jeg leke med meg selv eller med regissør Ole Anders, sier Sælid til NTB.

(Saken fortsetter under bildet)

For andre gang skal den prisbelønte 2015-romanen "Havboka" settes opp pål teaterscenen - denne gangen hos Riksteatret. Foto: Oktober / Handout

For andre gang skal den prisbelønte 2015-romanen «Havboka» settes opp på teaterscenen – denne gangen hos Riksteatret. Foto: Oktober / Handout

Han har jobbet med Tandberg tidligere, og derfor var det heller ikke vanskelig å si ja.

– Bearbeidelsen er også så bra. Så nå bare gleder jeg meg, sier Sælid til NTB.

Han ser også fram til å dra ut på turné med Riksteatret. Det var faktisk der han i sin tid debuterte som skuespiller.

– Det skjedde da jeg var 19 år og ennå ikke hadde begynt på teaterskolen. Det var i en fortelling om Eidsvoll og 1814. Jeg har også vært regiassistent her, sier Sælid.

Dagsavisen anbefaler: 25 gode bøker fra 2018

Norsk og universelt

Han sier at er svært fornøyd med at det blir en turné med nettopp «Havboka».

– Jeg liker boka veldig, veldig godt. Og det er morsomt å dra på turné med noe som er så norsk, men også så universelt, sier Sælid.

Det er ikke første gang det blir teater av «Havboka». Anders T. Andersen satt opp en versjon ispedd mye musikk på Hålogaland Teater i fjor.

Riksteatrets oppsetning, som er et samarbeid med Nationaltheatret, har stemningsfull musikk av den svenske gitaristen Joel Sahlin, som akkompagnerte Sælid på mandagens prøver.

Etter at Riksteaterturnéen er over spilles «Havboka » på Nationaltheatret i Oslo fra august 2019.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen