Byløvene

Ridderlig retro

Før tacoen beseiret lørdags­kveldene, var det fondue som gjaldt. Vi mimrer med ridderost og kylling.

Dagsavisen anmelder

Matretten fondue har sitt navn fra det franske verbet «fondre», som betyr å smelte.

Grunnideen er at maten tilberedes rett på bordet, der det står en kjele over en flamme.

Litt av hvert kan lages på denne måten, men tre hovedvarianter av fondue stikker seg fram:

Dessertvarianten, med biter av frukt og bær som dyppes i varm, rennende kvalitetssjokolade, er en enkel vinner hele året.

En annen variant er basert på olje. Man setter kjelen med varm olje på bordet og friterer/koker mørt kjøtt og grønnsaker direkte i oljen. Dette er en veldig sosial måte å spise på, men baksiden er at hele huset stinker frityr i dagevis etterpå. Dessuten smaker ikke rent kjøtt i olje all verdens uten masse krydder og sauser ved siden av. At det står en kjele med rykende varm olje over åpen flamme midt bordet, i kombinasjon med flere gjester og god stemning, må vel også sies å være en risikofaktor.

Den tredje varianten er ostefondue. Denne er i mine øyne den mest hensiktsmessige. Alle forberedelser er gjort unna på forhånd, og spisingen blir minst like sosial som rundt oljegryta. Du griller eller steker dine favoritter blant sopp og grønnsaker, og sprøsteker kjøtt og kyllinglår. Store brødkrutonger stekt i ovn med litt hvitløk gir også en suveren smak og konsistens. Servert med en rykende varm ostesaus i midten, er dette luksus på en enkel måte!

Når man lager ostesausen, er det viktig å bruke en myk ost med mye smak. Det finnes mange gode utenlandske alternativer - og du har kanskje din egen favoritt. Jeg har laget en variant med lagret norsk ridderost. Den er akkurat sterk nok i aromaen til å bli med på det norske fonduelandslaget. En klunk hvitvin gir sausen sårt tiltrengt syre. Et moderne hjelpemiddel på kjøkkenet, stavmikseren, garanterer deg en blank og klumpfri saus med god smak.

Jeg har brukt «sticks» til serveringen, men har du et 20-30 år gammelt fonduesett på lur innerst i skapet, er tiden inne for å blåse støv av det - og rigge opp til et godt, gammeldags fondueparty! (NTB tema)