Kultur

Rett bak Tante Ulrikkes vei

Nå er bestselgeren «Tante Ulrikkes vei» klar for scenen. Rett bak Tante Ulrikkes vei.

Bilde 1 av 2

– Fortellingen foregår rundt hjørnet her. Blokkene i Tante Ulrikkes vei ligger rett her oppe. Det er klart det gir et ekstra trøkk til forestillingen, sier skuespiller Manish Sharma.

Onsdag er det urpremiere på «Tante Ulrikkes vei», dramatiseringen av romanen ved samme navn, en av Norges mest solgte bøker siden utgivelsen i 2017.

Det er også den første urpremieren på Rommen Scene, den nye satsingen til Det Norske Teatret i Groruddalen. Her bringer man teateret ut fra institusjonsbyggene i sentrum, til publikum i drabantbyen, hvor handlingen i boka foregår. Og når man går ut døra fra teatersalen, ser man rett opp på blokkene i Tante Ulrikkes vei.

– Det er et spennende prosjekt av Det Norske Teatretå gi et kulturtilbud her øst i Oslo, sier Thomas Bipin Olsen.

Fra v. Manish Sharma, Gaute A.A. Cudjoe, Thomas B. Olsen, Ragnhild M. Enoksen, som spiller i «Tante Ulrikkes vei», med  selveste Tante Ulrikkes vei i bakgrunnen. Foto: Bernt Erik Pedersen

Han og Manish Sharma bytter på å spille hovedrollen som den flittige skoleeleven Mo.

Den andre hovedkarakteren, den mer trøblete Jamal, spilles av Gaute Adela Aastorp Cudjoe. Ragnhild Meling Enoksen spiller kjæresten Maria, og de fire har også roller som bifigurer.

Foran Tante Ulrikkes vei: Zeshan Shakar, forfatter av «Tante Ulrikkes vei». FOTO: GERD ELIN STAVA SANDVE

Zeshan Shakar i Tante Ulrikkes vei. Foto: Gerd Elin Stava Sandve

Forfatter Zeshan Shakar vokste opp her på Stovner og la handlingen og karakterene i kjente omgivelser.

«Det har stor personlig betydning for meg at et profesjonelt teater setter opp noe jeg har skrevet, bare noen steinkast unna der jeg vokste opp. Det har også betydning for Stovner, at vi endelig blir sett og hørt og lyttet til av 'høykulturen'», skriver Zeshan Shakar til Dagsavisen i e-post.

Hverdagsrasisme

– Stovner er bokas fjerde hovedperson, sier Gaute Adela Aastorp Cudjoe.

– Vi har vært på tur rundt i området under arbeidet med forestillingen, og jeg ser jo typene fra boka her. Men du trenger ikke dra hit for å møte dem, de er overalt, mener Manish Sharma.

Les også: Rommen scene reddet – i alle fall til høsten

Ingen av de fire skuespillerne er fra Oslo, men alle er enige om at fortellingen og skikkelsene treffer noe allment.

– Selv kommer jeg fra Haugesund. Men mye av det Zeshan skriver om i «Tante Ulrikkes vei» er ting jeg har følt på selv helt siden oppveksten, sier Manish Sharma.

– Han beskriver hverdagsrasismen som erfaring, uten at det blir pretensiøst. Andre bøker som har prøvd å ta opp denne tematikken blir fort pretensiøse, når hverdagsrasismen blir sett utenfra, ikke fra innsiden, sier Sharma.

Utsolgt

Rommen Scene ligger i tilknytning til Rommen skole og flerbrukshall. Rett utenfor teatersalen, som rommer 350, myldrer elevene på Rommen skole i korridorene.

Historien følger de to hovedpersonene som ungdommer i en periode rundt årtusenskiftet, med terrorangrepet 11. september 2001 som et vendepunkt. Zeshan Shakar har beskrevet boka som et stykke norsk historie fra 2000-tallet.

Det Norske Teatret sikret seg rettighetene til romanen, og har premiere for dramatiseringen onsdag 28. august på Rommen Scene.

Les også: Lager TV-drama av «Tante Ulrikkes vei»

Forestillingen går ut høsten, og september er allerede bortimot utsolgt.

Rommen Scene åpnet i januar, og «Tante Ulrikkes vei» skulle hatt premiere i juni, men ble utsatt til over sommeren på grunn av sykdom.

Forfatteren var innom

– Det er bra at vi har fått en forfatter som gir en stemme til historiene fra drabantbyene. Norge har manglet det, mener Thomas Bipin Olsen.

– Noe av det boka og forfatteren sier, er: Hva er så gærn’t med Stovner? Jeg hadde en fin barndom her. Forestillingen kan få folk til å komme ut hit til Stovner og se selv hvor fint det er her ute, sier Gaute Adela Aastorp Cudjoe.

Forfatteren har vært innom prøvene, men ellers holdt seg unna, forteller skuespillerne:

– Han var her en gang i oppstartsfasen, så har han trukket seg tilbake. Noen ganger har vi tenkt at det ville vært deilig om han var her og kunne kommet med noen svar på ting vi lurte på. Men det er også deilig at vi har friheten til å gjøre stoffet til vårt eget.

Les også: Drabantbygutt - portrett Zeshan Shakar (+)

Fakta: «Tante Ulrikkes vei»

* Roman fra 2017 av Zeshan Shakar fra Oslo.
* Foregår på Stovner, der bokas to hovedpersoner vokser opp i samme blokk i Tante Ulrikkes vei.
* Tildelt Tarjei Vesaas debutantpris 2017.
* Solgt i over 100.000 eksemplarer. Årets nest mest solgte bok i Norge i 2018.
* Var den mest lyttede lydboken i 2018 på strømmetjenesten Fabel.
* En filmatisering er under planlegging, med Iram Haq som regissør.
* Teaterstykket «Tante Ulrikkes vei» har premiere på Rommen Scene 28. august, regi Victoria Meirik.

Mer fra Dagsavisen