Kultur

Rekordstor norsk dramabølge

De neste to årene kommer det mye av det norske TV-seere liker aller best: Store norske dramaserier. Og det er mange av dem. Veldig mange.

Norsk TV-produksjon er inne i en veldig god steam, om vi tar utgangspunkt i antallet store dramaserier som er underveis. Rundt 20 serier har fått grønt lys, er under innspilling eller er ferdig innspilt. Dette borger for ti premierer av store norske dramaserier årlig framover, et antall vi knapt har sett maken til.

Les også: En visuell syretripp

Amerikanske TV-dollar

De mange seriene skyldes at norske og nordiske TV-selskap bevisst satser på å gi de mektige amerikanske strømmegigantene konkurranse om det norske og nordiske publikum. Samtidig prøver Netflix og HBO også å trekke til seg flere seere på våre kanter, ettersom både nordmenn og våre nordiske naboer er kjent for å være kjøpevillige strømmeabonnenter. Resultatet av markedskampen er en gedigen dramabølge – en bølge som stadig vokser etter hvert som kanaler og strømmere offentliggjør nye prosjekter de har utviklet i all stillhet.

NRK har bestilt en sesong to av Vidar Magnussens originale og veldig morsomme komidrama «Magnus». FOTO: NRK

NRK har bestilt en sesong to av Vidar Magnussens originale og veldig morsomme komidrama «Magnus». Foto: NRK

Store, dyre serier

De to-tre siste sesongene har det vært mindre norske dramapremier enn vi er vant til. Dette tar seg litt opp den kommende høsten, men det venter altså flere og større serier på kanaler og strømmetjenester fra og med januar 2020. Her snakker vi store, dyre dramaproduksjoner med åpenbare ambisjoner om både å tekkes det hjemlige publikum og det internasjonale TV-markedet.

Dagsavisen har lista over prosjektene med annonserte premierer de neste to årene, og som siden 2017 har fått millioner i tilskudd fra Norsk filminstitutt, fra NRK og TV 2, nordiske NENT Group og TVNorges amerikanske eier, Discovery.

Noen av seriene har også fått EU-midler, og/eller støtte fra Nordisk Film og TV Fond. I tillegg er utenlandske produksjonsselskap også er med på noen spleiselag. Denne lange lista forteller om norske serieskaperes store ambisjoner- som gjør at vi har mange timer norsk drama på skjermen i vente.

«Vikingane», så populær på Netflix at nettgiganten har gått sammen med NRK om å lage en sesong tre av humorserien. FOTO: NRK

«Vikingane», så populær på Netflix at nettgiganten har gått sammen med NRK om å lage en sesong tre av humorserien. Foto: NRK

NRK

«Livstid»: «Mammon»- og «Aber Bergen»-skaperen Gjermund Stenberg Eriksens nye happy noir. Kommer tidlig 2020.

«Jordbrukerne»: Drama om en gruppe menn fra Oslo øst (hipstere på bærtur?) som bosetter seg på gard i Telemark. Serieskapere er Anne Bjørnstad («Lilyhammer», «Fremvandrerne») og Izer Aliu. Iram Haq og Izer Aliu regisserer.

«Atlantic Crossing»: Storsatsingen om kronprinsesse Märthas tid som krigsflyktning i Det hvite hus under 2. verdenskrig. Mange store navn er på rollelista. Premiere tidligst januar 2021.

«En sjøens helt»: Storserie med Filmkameratene på laget, basert på første bok i Jon Michelets serie om sjømannen Halvor Skramstad. Premiere 2021–2022.

«Magnus 2»: Ny sesong av Vidar Magnussens originale komidrama er bestilt av NRK.

«Lykkeland 2»: Historien om Olje-Norges vekst fortsetter, nå med 70-tallets storstilte og noen ganger livsfarlige jakt på oljerikdommen.

«Vikingane 3»: Humodramaet har vakt betydelig internasjonal oppsikt, og NRK har fått Netflix med på en tredje sesong.

Iram Haq er i gang med sin første dramaserie, i form av NRKs kommende «Jordbrukerne». FOTO: MIMSY MØLLER

Iram Haq er i gang med sin første dramaserie, i form av NRKs kommende «Jordbrukerne». 

TV 2

«Varsleren»: «Frikjent»-duoen Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig har en ny storsatsing på gang. Fikk i fjor høst 10 millioner av NFI til et thrillerdrama om en varsler som avslører korrupsjon i Norge. Eva Sørhaug er på regissørsida.

Les også: 10 filmer til månesyke filmelskere

TVNorge

«Store barn»: Mathis Fürst, Birgitte Wegener og Feelgood Scene Film og TV står bak humorserien om vennegjengen som møter seg selv i døra da de får tenåringer i huset. Mathis Fürst er regissør.

Netflix

«Ragnarok»: Serie som mikser norsk ungdomsliv og norrøn mytologi – (en «Stranger Things»-ish ungdomshorror fra fjellheimen?).

«Blodtur»: Horrorserie kanskje i slekt med antologier som «American Horror Story». Begge spilles inn i Norge i sommer, og har premiere 2020.

Viaplay

«Ambassadøren»: Viaplays første norske komedie kommer i 2020. Ti episoder om livet på den norske ambassaden i Mexico. Ingjerd Egeberg har hovedrollen.

«Investigation»: Seks episoders miniseerie fra danske Tobias Lindholm, om politiets etterforskning av på drapet på journalist Kim Wall i Peter Madsens ubåt sommeren 2017.

«Fenris»: Dramaserie produsert av Nordisk Film Production. Følger forskeren Emma (28) som får en forsvinningssak med ulv involvert når hun skal kartlegge en ulvestamme i de dype skoger langs svenskegrensa.

«Furia»: «Mammon» og «Aber Bergen»-skaper Gjermund Stenberg Eriksen, Roar Uthaug og Monster Scripted lager thrillerdrama om en høyreekstrem gruppe og politiet som jobber medå  stoppe ekstremistene.

«Let's Die Together»: Serieskaper og regissør Ole Endresen og Monday Scripteds mørke dramakomedie om en gruppe suicidale som vil rane en bank som det siste de gjør her i livet.

HBO

«Utmark»: Dramedy på åtte episoder om Finns livs som går i oppløsning når kona erklærer at hun vil vekk, samtidig som han finner sauen sin drept. Foregår i fjellheimen ved Røros, hvor det bor flere skakkjørte skjebner. Skrevet av den danske forfatteren Kim Fupz Aakeson, regissert av islandske Dagur Kári, produsert av HBO Europe, Paradox, Reinvent Studios.

«Oslo by Night»: Prosjekt fra Lars Saabye Christensen og Per-Olav Sørensen – (i utvikling, ikke i produksjon).

Kanal/strømmer ikke kjent/ikke funnet på internett

«Isdalen»: Åtte episoders spenningsserie fra serieskaperne Silje Hopland Eik og Cindy Hanson om studentene Thea og Amir som prøver å spore opp venninnen Ida som forsvinner i Isdalen. Inspirert av det uoppklarte drapet på kvinnen som ble funnet drept i Isdalen utenfor Bergen i 1970.

«Klone»: Science fiction-komedie/webserie fra Ole Giæver om Fredrik og Eva på vei mot jorda i romskipet sitt i 2041. Fredrik må av diverse grunner klone seg selv, og et spesielt trekantdrama utfolder seg.

«Dates in real life»: Serie fra Jakob Rørvik og Maipo Film om Ida, 22-åring som har levd hele sitt sosiale liv via skjermer og som må ut på nettdating i virkeligheten når internettkjæresten forsvinner.

«Hand Made»: Serie fra Katherine Valen Zeiner («Valkyrien», «Wisting») og Tordenfilm om en gynekolog som ikke kan få barn, og hva hun velger å gjøre for å få ett. Konseptuell regissør er Cecilie Mosli.

Mer fra Dagsavisen