Kultur

Regionopprør mot Kulturrådet

Nå melder også Kristiansand kommune seg på i protestene mot den nye kulturråd-direktøren.

«Kulturrådet bør regionaliseres av hensyn til Rådet selv. Deres forslag til utflytting av oppgaver går ikke langt nok».

Dette skriver Kristiansands ordfører Harald Furre, sammen med dekan Per Kvist ved Universitetet i Agder, i en kronikk i Dagsavisen i dag. Ordførerne i Stavanger og Bergen har også reagert, etter et intervju med Norsk kulturråds påtroppende direktør Kristin Danielsen, i Dagsavisen mandag.

Her uttalte Danielsen blant annet: «Blir man for opptatt av å stykke opp Kulturrådet, vil det svekke fagmiljøene. Å flytte litt her og dytte litt der – det er ingen tjent med».

Les kronikken her: Regionalisering for kunstnerisk kvalitet

På tvers

– Vi reagerer fordi dette er på tvers av det regjeringen har bedt Kulturrådet om å gjøre, og fordi det er faglig feil, sier ordfører Harald Furre (H).

– Det er viktig for Kulturrådet å være representert ute i regionene, for å benytte seg av all kompetansen som finnes utenfor Oslo, sier Furre.

Regjeringen har bedt Kulturrådet utrede lokalisering av administrative oppgaver utenfor Oslo. I notatet til Kulturrådet, lagt fram til rådsmøtet sist uke, foreslår kulturråd et regionkontor for kultur og næring i Stavanger eller Bergen, samt utflytting av to mindre sekretariater.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stimulere

– Kulturrådet kan hente inspirasjon fra Norsk Forskningsråd i sin regionalisering. Forskningsrådet var tidligere svært Oslo-orientert. Nå er Forskningsrådet mer til stede i regionene, det har skapt mer forskning i næringslivet rundt i landet. Slik kan Kulturrådet også stimulere kulturnæringene utenfor Oslo, mener Furre.

«Bekymringen er basert på en sammenblanding av den totale porteføljen til Kulturrådet og Norsk Kulturfond». Dette svarer Kulturrådets påtroppende direktør Kristin Danielsen, i et innlegg.

Les også: – Kulturfondet må bli i Oslo

Mer fra Dagsavisen