Kultur

Refser operasjefens utspill

Tillitsvalgt for solistene i Operaen går ut mot Per Boye Hansens medieutspill.

Før helga sendte operasjef Per Boye Hansen ut et sju sider langt åpent brev til styret i Den Norske Opera & Ballett, til flere medier, deriblant Dagsavisen. Her tok han et kraftig oppgjør med prosessen rundt at han ikke fikk forlenget sitt åremål ved Operaen, arbeidsmiljøundersøkelsen og bekymringsmeldingen mot hans lederstil, samt operaledelsens mediehåndtering.

LES OGSÅ: Dramaet i Operaen fortsetter

Nå reagerer tillitsvalgt for solistene ved Operaen, Espen Langvik, på Hansens håndtering av situasjonen. I en bloggpost om kulturlederstil, avslutter han med en liten tekst om situasjonen i Operaen:

«Så hvorfor poste dette nå? Jo, solistene i Nasjonaloperaen har de siste dagene i pressen blitt kalt smålige, sutrete, hårsåre, illojale, innbyttere og konspiratoriske. Vi kjenner oss ikke igjen i noen av disse karakteriseringene. Vi mener derimot at vi strekker oss langt for å hjelpe gjestende instruktører og dirigenter å oppnå de visjoner og kunsteriske mål de har satt seg. De siste dagers oppslag burde ikke dreie seg om dette. Det burde ha dreiet seg om hvorfor en sjef som blir forelagt informasjon om at det er dårlig arbeidsmiljø i søylen han leder, istedet for å ta dette innover seg og gå med på å starte en prosess for å forbedre dette, velger å peke finger, etterlyse konkrete episoder som gjør at eventuelle varslere blir identifisert, gå høylytt ut i media med anklager om prosessfeil hos sin egen leder og medarbeidere og i det store og det hele spiller offerrollen i det offentlige. Han velger å angripe prosessen utad istedet for å gå inn i problemet innad. Dette samtidig med at han gjentar at han vil bidra til videre godt arbeidsmiljø i to år fremover. Forstå det den som kan.»

Les hele bloggposten her: https://espenlangvik.wordpress.com/2015/06/07/slik-gjer-dei-der/

Følg oss på Twitter og Facebook!

– Skråsikre

– Solistene ved Operaen har behov for å si noe om bildet som har blitt tegnet den siste tiden. At vi skal være illojale og sutrete er et helt feil bilde, sier tillitsvalgt for solistene ved Operaen, Espen Langvik. Han synes det er rart at de som har uttalt seg om at Per Boye Hansen ikke får forlenget sitt åremål er så skråsikre uten at de vet hva som ligger bak.

– Det blir sagt at vi som er ansatt skal måte tåle ulike ting, og det gjør vi. Men det må kunne være mulig i 2015 å sikre et godt arbeidsmiljø, sier Langvik. Han forteller om en arbeidshverdag der solistene møter stadig nye regiteam, og hvordan enkelte team har en brutal måte å lede ensemblet på.

– Når man da sier fra til operasjefen, får man beskjed om at «det må vi tåle». Det kan vi også til en viss grad, men når dette skjer igjen og igjen, så tærer det på. Det burde være mulig for Operaen som en stor bestiller også å kunne stille noen krav til de eksterne som kommer inn, om hvordan man skal jobbe sammen mot premieren. Det er selvsagt slik i dette feltet, at det er én kunstnerisk leder. Men det er under forestilling. I prosessen mot en forestilling, må klimaet være noe annerledes, sier Langvik.

Han mener det nå er viktig å se framover, og finne ut hvordan veien videre skal være.

– Derfor undrer jeg meg over at operasjefen er mer opptatt av å peke på hvem som har sagt hva, framfor å finne ut hvordan man skal håndtere situasjonen, sier Langvik.

Mer fra Dagsavisen